Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 september 2019

  Skånsk vingård storsatsar

  Nyhamnsläge

  Kullabergs vingård i nordvästra Skåne vill gå i bräschen för en ny svensk vinvåg. I somras planterades 13 000 plantor på totalt fyra hektar. Målsättningen är att bygga upp en långsiktig och högkvalitativ vinproduktion i toppklass.

   Vinmakaren K Felix G Åhrberg visar upp gårdens nyplanterade vinstockar.
  Vinmakaren K Felix G Åhrberg visar upp gårdens nyplanterade vinstockar. FOTO: Johan Joelsson

  Vinmakaren K Felix G Åhrberg tar emot på böljande fält med utsikt över havet. Han har tidigare arbetat på vingårdar i Sydafrika, Nya Zeeland, Frankrike, Italien, Österrike och Schweiz. Men när han fick frågan om han ville vara med och bygga upp svensk vinindustri med Kullaberg som bas tackade han ja direkt.

  – Sverige har fantastiska möjligheter. Vi har ett klimat som är lämpat för vinodling, bra jordmån, svala nätter och många soltimmar, säger han.

   Efter att ha jobbat i en rad länder valde K Felix G Åhrberg att flytta hem för att vara med och bygga upp den svenska vinproduktionen med Kullabergs vingård som bas.
  Efter att ha jobbat i en rad länder valde K Felix G Åhrberg att flytta hem för att vara med och bygga upp den svenska vinproduktionen med Kullabergs vingård som bas. FOTO: Johan Joelsson

  Expansivt företag

  Kullabergs vingård är Sveriges näst största producent med odlingar på totalt 14 hektar. Att det är ett expansivt företag råder det inga tvivel om. K Felix G Åhrberg visar runt på ett fält på fyra hektar som precis planterats. Efter att ha gjort noggranna jordanalyser och behandlingar gödslades och vändes jorden ner till 70 centimeters djup. Själva planteringen utfördes sedan med hjälp av en specialmaskin från Tyskland.

  – Vi hade gjort en perfekt jordförberedelse, men vi hade även lite nybörjartur eftersom vi fått regn dagarna innan, säger K Felix G Åhrberg.

   Den nya planteringen omfattar totalt fyra hektar.
  Den nya planteringen omfattar totalt fyra hektar. FOTO: Johan Joelsson

  Många olika viner

  På gården odlas gröna, blå och rosa druvor. Förutom ett brett urval av röda, vita och roséviner producerar företaget även cider och sprit. Förra året skördades åtta ton druvor, men i år räknar företaget med en skörd på mellan 14 och 16 ton.

  – Vi är inne i en expansiv fas och de kommande två åren kommer det att bli ännu större skördar. Därför ska vi bygga en helt ny vinkällare och maskinhall samt anställa fler, säger K Felix G Åhrberg.

   K Felix G Åhrberg tillsammans med företagets ena ägare Paulina Berglund.
  K Felix G Åhrberg tillsammans med företagets ena ägare Paulina Berglund. FOTO: Johan Joelsson

  Gynnades av torkan

  Torkan 2018 slog hårt mot svenskt lantbruk. Men för Sveriges cirka 40 vinproducenter blev skördarna mellan 30 och 50 procent större. K Felix G Åhrberg menar att det återstår att se om vinerna från 2018, som fortfarande ligger på lagring, håller hög smakklass.

  – Det verkar lovande eftersom blomningen var varm och vi fick mogna druvor. Men samtidigt var kvävemineraliseringen inte optimal och det var svårt för ungplantorna att ta upp magnesium på grund av torkan, säger han.

  Sverige har stora chanser att i framtiden etablera sig som vinland om man ska tro K Felix G Åhrberg. Men det finns en rad hinder som måste övervinnas. Förutom att få till en lagändring kring gårdsförsäljning av vin hade K Felix G Åhrberg gärna sett fler utbildningar, både akademiska och yrkesmässiga.

  – Vi måste dessutom locka hit arbetskraft utifrån för att bygga Sverige som vinland. Sen måste vi bli bättre på att nå fram till konsumenter och gastronomi. Men den här resan har precis börjat, säger han och ler.

   Vinstockarna trivs i jordarna på Kullaberg.
  Vinstockarna trivs i jordarna på Kullaberg. FOTO: Johan Joelsson

   

  Kullabergs vingård

  Kullabergs vingård grundades 2006 och drivs sedan 2015 av Paulina Berglund och Björn Odlander. På gården odlas bland annat de vita druvsorterna Souvignier Gris, Solaris, Muscaris, Donauriesling, Madeleine Angevine, Auxerrois och de blå sorterna Rondo, Regent och Spätburgunder. Dessutom har vingården ett testfält med 21 unika sorter.

   

  Företaget

  Bolagsnamn: Kullabergs vingård

  Bolagsform: Aktiebolag

  Antal anställda: Fyra stycken på heltid, fyra säsongsarbetare, tre konsulter plus praktikanter

  Omsättning: ”Det är röda siffror nu eftersom vi är inne i en uppbyggnadsfas.”

  Areal: 14 hektar odling

  Investeringar: ”Nyplanteringen på fyra hektar, samt framtidsplaner på ny maskinhall och vinkällare.”

  Tre tips

  • Ha tålamod.

  • Ha ett öga för detaljer.

  • Tänk på att du måste tycka verksamheten är spännande och rolig.

  Relaterade artiklar

  Till toppen