Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 januari 2018

  Skansen vill samarbeta om låglandskor

  Lantrasen svensk låglandsboskap är på väg att försvinna. Nu räcker friluftsmuseet Skansen ut en hand till hjälp för att bevara rasen.

   Lantrasen svensk låglandsboskap, är på väg att försvinna.
  Lantrasen svensk låglandsboskap, är på väg att försvinna.

  På Skansens Skånegård är det fortfarande 1920-tal. På den tiden dominerade låglandskorna i Skåne och därför hör två vuxna kor plus kalvar till gården.

  I dag finns uppskattningsvis färre än 30 individer av rasen kvar i Sverige och Åsa Åkelund, gruppchef Tama Djur på Zoologiska avdelningen på Skansen, planerar nu ett samarbete med bevarandeföreningen för svensk lågland, som ATL tidigare skrivit om.

  – Vår ambition är att bevara rasen och tanken är att se om vi kan få fram gemensamma avelsmål med bevarandeföreningen. Det finns inte så stort urval bland tjurarna att välja på så vi skulle vilja ha lite mål så vi vet vad vi har att jobba efter. Seminföretagen kan vara lite sparsamma med material, säger Åsa Åkerlund.

  SLB svåra att hitta

  När det gäller andra tamdjur som gutefår, fjäderfä eller åsenfår finns redan avelsmål och samarbeten med föreningarna.

  – Där har vi också ständig kontakt med genbanksansvariga, säger Åsa Åkerlund.

  Populationen av svensk låglandsboskap är liten och det var med viss svårighet som Åsa Åkerlund kunde hitta lämpliga kor till Skånegården.

  – Jag skickade ut en efterlysning på Facebook och de var inte lätta att få tag på. När jag till slut hittade de här damerna 2013 var det på ett familjeföretag i Lysekil som hade kvar två renrasiga SLB i en holsteinbesättning och var beredda att sälja dem, säger hon.

  Vill bli av med kalvarna

  Även om ambitionen är att bevara rasen kan Skansen själva inte behålla kalvarna. Hittills har det fötts fyra stycken.

  – Vi ska visa hur mjölkningen gick till och det är inte meningen att vi ska ha produktionsdjur som sådana. Vi får kalvar men det har inte varit så stor efterfrågan på dem. Just nu har vi en kvigkalv som är till salu och det vore kul om någon vore intresserad, säger hon.

  Anders Lindén på Karindals gård utanför Ängelholm är ordförande i bevarandeföreningen för svensk låglandsboskap. Han har en besättning på 200 mjölkande kor varav två är renrasiga SLB. Han är övertygad om att det är möjligt att bevara svensk låglandsboskap.

  – Det finns fortfarande semin kvar från svenska tjurar. Med ett aktivt och målmedvetet avelsarbete är det fullt möjligt att få upp rasen igen, har han tidigare sagt till ATL.

  LÄS OCKSÅ: Svartvit ko på väg att dö utLÄS OCKSÅ: Unga får lära sig mer om resistensLÄS OCKSÅ: Politisk mjölkbomb sätter press LÄS OCKSÅ: Arla sänker priset

  Relaterade artiklar

  Till toppen