Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 september 2016

  Skänker 300 000 majskolvar till alla barn

  Nabil Fakhros familj kom till Sverige när de flydde från kriget. Som tack skänker de hela sin skörd.

   Sularpsfarmen skänker bort 300 000 majskolvar till Skånes alla barn som tack för all hjälp ägarfamiljen fick när de kom som flyktingar till Sverige.
  Bild 1/3 Sularpsfarmen skänker bort 300 000 majskolvar till Skånes alla barn som tack för all hjälp ägarfamiljen fick när de kom som flyktingar till Sverige. FOTO: Nabil Fakhro
   Nabil Fakhro välkomnar alla barn till sin gård så att de kommer ut på landet och bort från mobiltelefoner, datorer och surfplattor.
  Bild 2/3 Nabil Fakhro välkomnar alla barn till sin gård så att de kommer ut på landet och bort från mobiltelefoner, datorer och surfplattor. FOTO: Nabil Fakhro
   Nabil Fakhro öppnade butiken för 2,5 år sedan där de dels säljer majs, tomater, gurka och de 15 sorters pumpor som de själva odlar på sina 18 hektar mark.
  Bild 3/3 Nabil Fakhro öppnade butiken för 2,5 år sedan där de dels säljer majs, tomater, gurka och de 15 sorters pumpor som de själva odlar på sina 18 hektar mark. FOTO: Nabil Fakhro

  Inbördeskriget i Libanon varade i 15 år, men var särskilt blodigt under 1980-talet, då stora delar av Beirut lades i ruiner.

  Då flydde Nabil Fakhros familj därifrån, och kom till Rosengård i Malmö.

  Därifrån har de byggt upp ett nytt liv, en ny tillvaro.

  Av de 12 syskonen valde sex av bröderna att för fyra år sedan att ta över Sularpsfarmen mellan Lund och Södra Sandby.

  – Vi hade inte tidigare drivit jordbruk, men våra rötter kommer från lantbruket. Farfar var bonde i Turkiet. Men när torkan blev för svår och det inte längre gick att odla något flyttade han till Libanon där vår pappa sedan växte upp. Nu går vi tillbaka till våra rötter och startar lantbruk igen, säger Nabil Fakhro.

  Började med jordgubbar

  De började sälja lite jordgubbar längs vägen, folk som stannade frågade om de inte hade mer att sälja och för 2,5 år sedan öppnade de butiken där de dels säljer majs, tomater, gurka och de 15 sorters pumpor som de själva odlar på sina 18 hektar mark.

  Dels säljer frukter och grönsaker som de köpt upp av sina grannar.

  – Vi är härför att stanna. Det är inte på lång sikt vi bygger upp det här företaget, utan på väldigt lång sikt.

  I går kväll gick så Sularpsfarmen ut med sitt inlägg på Facebook om gratis majs till alla barn i Skånes skolor. Alla barn är välkomna med sina klasser på utflykt för att plocka majs, koka och grilla dem på plats.

  Ett inlägg som genast fick stor spridning och tusentals delningar.

  – Vi vill visa vår tacksamhet för alla gånger vi har fått hjälp här i Sverige. Vi vill visa det inte bara med ord, utan med handling.

  Behöver komma ut

  Det handlar 300 000 majskolvar som Nabil Fakhro och hans bröder nu skänker bort.

  – Det blir en härlig aktivitet för alla barn i den skånska myllan som stärker gemenskapen i klassrummen. Barn behöver komma ut på landet, komma bort från mobiltelefoner, datorer och Ipads för att umgås på riktigt med varandra i naturen.

  Nabil Fakhro tror på framtiden och den livskvalité det innebär att odla sina egna grönsaker.

  Och på barnen.

  – Tillsammans bygger vi morgondagens samhälle där lika barn leka bäst men olika barn hittar på de bästa lekarna

  Relaterade artiklar

  Till toppen