Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 november 2017

  Skånemejeriers advokater prickas för dubbla uppdrag

  Advokatbyrån Vinge företrädde Skånemejerier i tvisten med Svensk Mjölk samtidigt som byrån också hade uppdrag för Svensk Mjölk. Det gör att Skånemejeriers advokater hos Vinge nu prickas av Sveriges Advokatsamfunds disciplinnämnd.

   Advokatsamfundets disciplinnämnd tilldelar de båda Vingeadvokaterna en så kallad erinran för att ha åsidosatt sina plikter som advokater.
  Advokatsamfundets disciplinnämnd tilldelar de båda Vingeadvokaterna en så kallad erinran för att ha åsidosatt sina plikter som advokater.

  En av de prickade advokaterna är delägare i Vinge och sitter också med i den framgångsrika advokatfirmans styrelse. Tillsammans med sin kollega ingår advokaten i Vinges speciella grupp för tvistelösning och skiljemål. Tio dagar innan de två advokaterna ska lämna sin sista inlaga i skiljemålet mot Svensk Mjölk får de ett brev från Svensk Mjölks advokat. Här anklagas de för att ha brutit mot god advokatsed då de åtagit sig målet för Skånemejerier, trots att Vinge då också arbetade åt Svensk Mjölk i ett annat ärende.

  Anmäler advokaterna

  Svensk Mjölks advokat går efter detta vidare och anmäler Vingeadvokaterna till Advokatsamfundets disciplinnämnd. I utredningen som följer berättar advokaterna att Skånemejerier är en stor klient hos Vinge sedan 20 år tillbaka. De framhåller också att de fått godkänt av Svensk Mjölks tidigare vd att jobba åt Skånemejerier samtidigt som deras kolleger jobbade åt Svensk Mjölk. Vingeadvokaterna bedömer anmälan till disciplinnämnden som ”processtaktisk” och anklagar Svensk Mjölk och dess advokat för att vilja sabotera det pågående skiljemålet.

  Kritik och erinran

  Men Advokatsamfundets disciplinnämnd går på anmälarens linje och tilldelar de båda Vingeadvokaterna en så kallad erinran för att ha åsidosatt sina plikter som advokater.

  Nämnden kritiserar också hur Vinge skött det motpartsregister som ska göra det möjligt att upptäcka intressekonflikter i tid. Beslut från Advokatsamfundets disciplinnämnd skickas som kopia till Justitiekanslern och blir där en offentlig handling.

  Advokatfirman Vinge skriver i ett mejl till ATL att de respekterar avgörandet men att det är värt att notera att disciplinnämnden var oenig i sitt beslut att fälla Vingeadvokaterna.

  LÄS OCKSÅ: Mjölkkrisen drabbar Sverige i sommarLÄS OCKSÅ: Getkött är hyllade ostmakarnas nya affärsidé

  Relaterade artiklar

  Till toppen