Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 mars

  Skånska mjölkbönder vill ha nytt pristillägg

  I snart tio år har leverantörer till Skånemejerier haft bättre betalt än Arlaleverantörer. Men nu är Lactalis tillägg på avräkningspriset borta och flera lantbrukare efterlyser en ny och bättre ersättning.

  När mjölkbönderna sålde Skånemejerier AB till franska mejerijätten Lactalis 2012 bestämdes det att priset på mjölk till mjölkproducenterna skulle vara Arlas avräkningspris plus ett tillägg. Det har legat på 13,6 öre men slutade att betalas ut i våras, vilket var enligt villkoren i leverantörsavtalet.

  Det som återstår i extrabetalning från Lactalis är ett certifieringstillägg på 3 öre per kilo mjölk.

  Per Sjöström, mjölkproducent i Röstånga, anser att ett pristillägg behövs för att Skånemejerier ska vara kvar. 

  – Det måste vara någonting, annars är det ingen mening med att lämna till Skånemejerier, säger han och fortsätter:

  – Det är nog viktigt för Ica också att bevara mejerierna som de är. Annars blir det Arla som sätter priset helt.

  Ett nytt avtal mellan Skånemejerier ekonomisk förening och Skånemejerier AB behöver inte vara på plats förrän i juni 2022. Det betyder att bönderna får vara utan tillägg i åtminstone två år.

  På frågan om varför tidsfristen är så lång, svarar Anders Rolfsson, ordförande för Skånemejerier ekonomisk förening:

  – Det var så vi bestämde en gång i tiden. Att vi skulle ha gott om tid att diskutera.

   Anders Rolfsson, ordförande Skånemejerier ekonomisk förening.
  Anders Rolfsson, ordförande Skånemejerier ekonomisk förening. FOTO: Tina Andersson

  Enligt honom har tillägget varit viktigt för mjölkbönderna. Tillsammans med pengarna från delförsäljningarna av Proviva och avkastning från återstående delägarskap i produktionen i Lunnarp har det bidragit till en strukturomvandling.

  – En bättre lönsamhet leder ju naturligtvis till att det finns en investeringsvilja. Vi ligger i dag på en snittbesättning som är större än rikets, säger Anders Rolfsson, som tror att investeringsviljan hos mjölkbönderna minskar om det inte blir något tillägg på mjölkpriset.

  ”Vi sitter ju i knät på Arla”

  Magnus Gustafsson, mjölkproducent i halländska Bökeberg, är besviken på att tillägget inte betalas ut längre.

  – Jag tycker att Skånemejerier AB borde vara rädda om sina 300 medlemmar och måna om det skånska jordbruket och de lojala konsumenterna. Att bara sko sig nu är kortsiktigt tänkt. Det blir inte mer mjölk i Sverige, så de ska vara rädda om den skvätten de har.

   Magnus Gustafsson, mjölkproducent i Bökeberg, Halland, tycker att Skånemejerier ekonomisk förening har misslyckats med att lyfta fram mervärdena i den sydsvenska mjölken. OBS arkivbild.
  Magnus Gustafsson, mjölkproducent i Bökeberg, Halland, tycker att Skånemejerier ekonomisk förening har misslyckats med att lyfta fram mervärdena i den sydsvenska mjölken. OBS arkivbild. FOTO: Mikael Gianuzzi

  Korta avstånd i ett tätbefolkat upptagningsområde med hög efterfrågan borde generera ett högre pris, tycker Lennart Svensson i halländska Våxtorp. Han är också tveksam till om priset ska vara kopplat till Arlas.

  – Vi sitter ju i knät på Arla med mjölkpriset. Jag tror det finns kapacitet att betala bättre än Lactalis gör.

  Skånemejerier AB:s kommunikationschef Anette Gregow framhåller att företaget har för avsikt att förnya avtalet med den ekonomiska föreningen. På frågan om det fortsatt ska vara ett pristillägg i förhållande till Arlas mjölkpris, svarar hon:

  – Vi vill betala ett rättvist pris för mjölken och vi tittar alltid på marknadsgenomsnittet för att säkerställa att vi är rättvisa mot våra bönder. Samtidigt måste vi köpa mjölk till ett konkurrenskraftigt pris, och driva värde till våra kunder och konsumenter. De vill också betala ett rimligt pris för våra produkter jämfört med andra aktörer på marknaden. Detta är de viktigaste principerna som driver våra förhandlingar.

  Magnus Gustafsson anser att den ekonomiska föreningen hitintills har misslyckats med att lyfta fram mervärdena i den sydliga mjölken och att om föreningen inte kan få till ett tillägg på mjölkpriset så har den spelat ut sin roll.

  – Lägg ned föreningen, betala ut pengarna, låt oss satsa dem på Glada bonden i stället eller köpa in oss i Arla eller något. Det finns ingen anledning att ha en förening som inte ger något merbetalt.

  Färre leverantörer men högre invägning

  I Skåne har den genomsnittliga besättningsstorleken ökat med 51 procent sedan 2012 och är näst störst bland Sveriges län med 132 kor per företag efter Halland.

  Skånemejeriers mjölkinvägning har under perioden ökat från 405 miljoner kilo mjölk 2012 till 420 miljoner kilo mjölk samtidigt som antalet leverantörer har minskat från 490 till 314.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen