Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 december 2020

  Skånemejerier: Inget gör oss ledsnare än besvikna mjölkbönder

  Efter nyheten om att anställda på Skånemejerier uppmanats ta bort mögel från ostar som sedan packats om och sålts svarar kommunikationsdirektören Anette Gregow nu på frågor om hanteringen.

   ”Våra hushållsostprodukter som finns på marknaden är säkra att äta”, säger Skånemejeriers kommunikationsdirektör Anette Gregow.
  ”Våra hushållsostprodukter som finns på marknaden är säkra att äta”, säger Skånemejeriers kommunikationsdirektör Anette Gregow. FOTO: Trons / TT

  Ostarna är säkra att konsumera och det bekräftas av Livmedelsverket. Det framhåller Skånemejeriers kommuniktationsdirektör Anette Gregow i ett mejl till ATL.

  ”Vid dessa sällsynta fall av mindre fläckar av ytmögel, enligt vår rutin mindre än 1 millimeter, har vi avlägsnat prickarna innan slutlig kvalitetskontroll och paketerat om osten. Detta har gjorts med stöd i de riktlinjer som finns i branschen och med ambition om ett minskat matsvinn”, skriver hon i mejlet.

  Enligt henne har Livsmedelverket bekräftat att produkterna är säkra att konsumera.

  ”Våra hushållsostprodukter som finns på marknaden är säkra att äta. Det finns alltså inga hälsorisker med hushållsosten. Detta bekräftas av Livsmedelsverket. Vi garanterar att våra produkter är säkra, av högsta kvalitet och att vi är FSSC 22000-certifierade”, skriver Anette Gregow vidare.

  Om de är säkra att konsumera, varför har ni då beslutat att kassera alla ostar med mögel framöver?

  ”Vi har beslutat att ändra våra rutiner och inte åtgärda och förpacka om ost med spår av mögel tills dess att vi får ett klargörande från Livsmedelsverket att rutinen är godkänd.”

  Mjölkbönder som levererar sin mjölk till Skånemejerier är besvikna på hur ostarna har hanterats och framhåller att det kan påverka dem i förlängningen. Vad har ni att säga till dem?

  ”Först och främst vill vi djupt beklaga situationen som väckt denna oro. Vi vill vara tydliga med att alla medarbetare på Skånemejerier är fullt fokuserade på att ta fram säkra produkter av högsta kvalitet. Inget gör oss ledsnare än att se konsumenter eller mjölkbönder som är oroliga eller besvikna. Vi kommer att göra allt vi kan för att återvinna det förtroende vi tappat de senaste dagarna.”

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen