Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 juli 2016

  Skånemejerier höjer mjölkpriset i augusti

  Skånemejeriers leverantörer får bättre betalt för mjölken från 1 augusti sedan styrelsen för den ekonomiska föreningen beslutat höja mjölkpristillägget från 15 till 30 öre kilot.

  FOTO: Mostphotos

  – Höjningen gäller till den 30 november sedan gör vi en ny översyn. Det är resultatet från Proviva AB, där vi är delägare, som möjliggör detta, säger Anders Rolfsson, ordförande för Skånemejerier ekonomisk förening.

  Några öre mer för mjölken blir det också för Arla Foods leverantörer från 1 augusti. Då börjar Arla, som ATL tidigare rapporterat om, betala ett pristillägg på 9,3 öre (1 eurocent) för gmo-fritt foder och a contopriset höjs med samma belopp.

  Tioårigt leveransavtal

  Eftersom grundpriset från Skånemejerier AB till medlemmarna i Skånemejerier ekonomisk förening baseras på Arlas a contopris så kommer det nya tillägget också skåningarna till del.

  Det tioåriga leveransavtalet mellan Skånemejerier AB, som ägs av franska Lactalis, och den ekonomiska föreningen sträcker sig fram till 2022.

  ”Drabbar alla mejerier”

  Men allt fler medlemmar ifrågasätter om Arlas världsmarknadsbaserade pris kan anses vara vägledande för den svenska marknaden.

  – Den diskussionen finns, men vi kommer inte från det faktum att mer än 50 procent av produkterna på den svenska marknaden har det avräkningspriset. Det drabbar alla mejerier på ett eller annat sätt, säger Anders Rolfsson.

  Har ni diskuterat det med Skånemejerier AB?

  – Vi för en kontinuerlig diskussion med dem. Detta är en fråga som diskuteras.

  LÄS MER: Arla rör inte mjölkpriset

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen