Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 mars

  Skadade kycklingar kan finnas i hela landet

  Minst 1 800 kycklingar per dag som hanteras av Guldfågeln har brutna vingar. Men problemet kan vara större än så och Livsmedelsverket vill nu att länsstyrelsen hanterar det som djurskyddsärende.

   Guldfågeln i Mörbylånga på Öland. Arkivbild..
  Guldfågeln i Mörbylånga på Öland. Arkivbild.. FOTO: Stefan Mattsson/Aftonbladet/TT

  Problemet med skadade vingar på kycklingar som uppdagats i Guldfågelns kycklingslakterier på Öland och i Falkenberg, kan förekomma även i andra anläggningar i landet. Den bedömningen gör Ulrika Lind, officiell veterinär på Livsmedelsverket i Östra Götaland.

  – Det är mycket möjligt att det är likadant även på andra håll eftersom hanteringen av kycklingar är likartad över hela landet. Vi har bara gjort mätningar på Guldfågelns anläggningar, säger Ulrika Lind.

  Gör ytterligare undersökningar

  Uppgifterna om att 1 800 kycklingar per dag, som passerade Guldfågelns anläggning på Öland, hade brutna vingar kom från en undersökning Livsmedelsverket gjorde i februari och mars förra året. Guldfågeln själva hävdar enligt SVT att det dock rör sig om 500 skadade fåglar per dag.

  Nu går Livsmedelsverket vidare med en ny undersökning av anläggningen på Öland.

  – Vi gör en likadan undersökning i år som är klar sista mars för att kunna jämföra om något har förändrats, säger Ulrika Lind.

  Hon understryker att kycklingarna inte skadats på anläggningen utan att skadorna uppkommit i ett tidigare led.

  – När kycklingarna kommer till slakteriet är skadorna redan några timmar gamla och har uppkommit på vägen mellan uppfödaren och slakteriet, säger Ulrika Lind.

  Därmed menar hon att det hela är ett djurskyddsproblem för länsstyrelsen att hantera.

  ”Signal om att något inte står rätt till”

  På måndagen rapporterade SVT att även Guldfågelns anläggning i Falkenberg har problem med fåglar som har brutna vingar.

  Enligt Maria Donis på branschorganisationen Svensk Fågel är det inte första gången som skador kan förekomma. Frågan om skador dyker upp lite då och då och därför finns ett kontroll– och övervakningsprogram för att fånga in dem när problem uppkommer.

  – Det är för tidigt att uttala sig om vilket led i kedjan skadan har uppkommit i det här specifika fallet men det är en signal om att något inte står rätt till. Det är en komplicerad process med många led från uppfödning till livsmedel, säger Maria Donis.

  Branschen initierade därför ett övervakningsprogram redan 2007 som rutinmässigt mäter uppkomna vingskador hos kycklingarna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen