Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 10 oktober

    Sjunkande grönsakspriser pressar KPI

    Konsumentprisindex, KPI, steg med 0,5 procent under augusti till och med september, enligt färsk statistik från SCB. Sjunkande grönsakspriser pressar dock indexet. Vitkålspriset nästan halverades, från höga nivåer, senaste månaden.

     Priserna på grönsaker sjönk i september, visar statistik från SCB. De senaste tolv månaderna var prisfallet störst på paprika.
    Priserna på grönsaker sjönk i september, visar statistik från SCB. De senaste tolv månaderna var prisfallet störst på paprika. FOTO: Shutterstock/TT

    Kläder och logi blev 7,6 respektive 7,5 procent dyrare och bidrog därmed främst till KPI-ökningen på 0,5 procent. Men uppgången bromsades också främst av billigare paketresor, grönsaker och transporter som blev 3,7 respektive 3,6 procent och 0,6 procent billigare.

    Tillsammans pressade de ned KPI med 0,1 procentenheter vardera. Livsmedel blev 2,6 procent dyrare de senaste 12 månaderna och bidrog med 0,3 procentenheter till inflationstakten enligt KPI. Den var 1,5 procent i september i år, jämfört med 1,4 procent månaden innan.

    Vitkål backar 46 procent

    Den fördjupade KPI-statistik från SCB som ATL tagit del visar att det i varugruppen ”grönsaker” var vitkålen som tappade mest – hela 46 procent under perioden augusti till september. Vitkålen faller dock från mycket höga prisnivåer efter flera års uppgång. Näst mest sjönk priset på purjolök som var ned med i snitt 33 procent.

    Det är däremot paprikan som tappat mest i snittpris den senaste tolvmånadersperioden – en minskning med 10 procent avrundat till närmaste heltal. Näst störst var prisfallet, under denna period, hos paketerad potatis som i snitt sjönk med 7 procent. Priset på potatis i lösvikt backade bara med 2 procent. Även vitkålen blev 7 procent billigare.

    Oförändrade köttpriser

    Vetebörd blev däremot 8 procent dyrare de senaste tolv månaderna – och kategorin mjölk var upp med 13 procent. Vad gäller nöt- och griskött var priserna i stort sett oförändrade. Sistnämnda fördyrades med 1 procent dock. Störst var prisuppgången för ”blandad chark” som blev 8 procent dyrare.

    Alla priser steg marginellt i kategorin ”mjölk, ost och ägg” och störst var prisökningen för grädde, 5 procent. I fettgruppen var priserna också relativt oförändrade. Dock med undantag för smör som blev 7 procent dyrare. I fruktkategorin sjönk äppelpriserna med i snitt 9 procent.

    Relaterade artiklar

    Läs mer om

    Till toppen