Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 november 2015

  Sjunde attacken mot fårgård

  Natten till onsdag fick fårgården Molstaberg, utanför Gnesta, påhälsning av vargen – för sjunde gången. Två lamm dödades och två tackor fick avlivas.

  Foto från tidigare attack vid Molstaberg.
  Foto från tidigare attack vid Molstaberg.

  Det här är den sjunde vargattacken mot Molstaberg från vargarna i Sjundareviret. Tidigare i höst sköts en av revirets vargar, och skadorna på fåren denna gång var annorlunda jämfört med de tidigare vargangreppen i Molstaberg.

  Angreppet skedde natten till onsdag. Två lamm dödades och två tackor avlivades på grund av sina skador. Ytterligare ett lamm skadades men bedöms klara sig och har fått antibiotikabehandling.

  Ett hål

  Vägen in i hagen var genom ett hål mellan mark och stängsel.

  – Skadorna på djuren var inte helt klockrena. Det är inte helt arttypiska skador, men där rovdjuret gått in – vid en bäck där det är lite vatten och det är ett hål mellan stängslet och marken – fanns tassavtryck från större hundddjur, säger Arne Söderberg, handläggare för enheten för naturvård på Länsstyrelsen i Stockholm, till ATL.nu.

  Oklart om antalet

  Han besiktade skadorna under onsdagen och konstaterar att det av spåren inte gick att bedöma om det är ett rovdjur eller flera, men spåren i kombination med skadorna på djuren gör det sannolikt att det var varg. Varför skadorna inte såg ut som vid de tidigare angreppen är oklart. Det kan till exempel vara så att vid de tidigare attackerna var det vargtiken som angrep djuren och att hanen och/eller valparna har ett annat angreppssätt.

  I slutet av sommaren beslutades om skyddsjakt i reviret, men den blev resultatlös. 

  Revirets tik sköts en tid efter skyddsjaktstiden utanför Nykvarn. Mannen som sköt hävdar att han skyddade sina hundar, men händelsen utreds som misstänkt jaktbrott.

  Relaterade artiklar

  Till toppen