Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 augusti 2019

  7 tips vid bygge av varmluftstork

  Det finns flera viktiga överväganden och val att göra om man planerar att bygga en stationär spannmålstork. Teknikkonsulten Christer Johansson, numera knuten till Jordbruksverket, har sysslat mycket med ämnet och ger några matnyttiga tips.

   Christer Johansson ger sina bästa råd för bygget.
  Christer Johansson ger sina bästa råd för bygget. FOTO: Anders Fällman

  Detta är en artikel ur nr 9/2019 av tidningen Lantmannen. För att få veta mer om tidningen, eller teckna en prenumeration, klicka här.

  1. Val av torktyp. Om torken ska serva en bulkproduktion med få grödor och kvaliteter är en kontinuerlig tork att föredra. Ska många grödor, kvaliteter och utsäde hanteras är satstorken att föredra.

  2. Välj mekaniseringsgrad. Tänk igenom ifall du är beredd att springa mycket i trapporna eller acceptera att prislappen stiger om du väljer att investera i automation i anläggningen.

  3. Bygg smart. Tänk till hur torken ska hållas ren och byggas så att det går att komma åt att göra service och underhåll.

  4. Kontrollera processen. Glöm inte att göra något så grundläggande som att välja teknik för hur du kollar vattenhalten. Hur ska provtagningen i spannmålsflödet göras och med vad? Finns det anledning att överväga en installation av ett NIR-instrument för analys av vattenhalt och proteinhalt?

  5. Kapaciteten. I en torkanläggning behöver spannmålen luftas, särskilt om tröskkapaciteten är större än torkens kapacitet. Tänk igenom vilken lösning som passar bäst i den anläggning du väljer att bygga.

  6. Öka energieffektiviteten. Det finns flera sätt att trimma energieffektiviteten i en anläggning. Exempelvis att i en anläggning med satstork välja en dubbel satstork och kombinera med en biopanna som kan eldas effektivare när man samtidigt kyler och torkar i anläggningen. I en kontinuerlig tork är en modern torkstyrning mycket viktig, både för att torka fram precisa kvaliteter och att göra det på ett energieffektivt sätt.

  7. Välj energislag. Det är komplicerade val som bland annat påverkas av politiska beslut. Om du föredrar olja för uppvärmning av torken, kan du använda förnyelsebar olja. Kan oljepannan konverteras till pellets. Gas är oftast lönsam i större anläggningar. Kan man kombinera värmen till torken med ett system för uppvärmning av hela gården. I så fall hur dimensionerar man och finns det ett behov av ett varmvattenbatteri.

  Detta är en artikel ur nr 9/2019 av tidningen Lantmannen. För att få veta mer om tidningen, eller teckna en prenumeration, klicka här.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen