Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 januari 2005

  Sju döda och omfattande skador efter stormen

  Flera döda och stora skador på egendom är resultatet av nattens storm.

  Stormen orsakade stora skador. Här har hela yttertaket slitits av på ett grisstall. Plåtar och reglar har kastats flera hundra meter iväg. Foto: Anders Niléhn

  Sju personer har omkommit som en följd av stormen, två i Småland och tre i Skåne. Orsakerna har varit träd som fallit över bilar, halmbalar som trillat och fallolyckor.
  Stormen drabbade västkusten värst där vinden stundtals nått orkanstyrkor i byarna men även inlandet har fått känna av kraftiga vindar.

  Enligt Johan Hansson, meteorolog på SMHI fick även Växjö känna av vindstyrkor över 30 meter per sekund. Han berättar att gränsen för orkan går vid 32,7 meter per sekund och det har man med råge fått känna av i byarna på flera ställen i landet.
  Gränsen för att försäkringen ska gälla går redan vid 24,5 meter per sekund som är definitionen för storm.

  Träd föll över elledningar på flera ställen med omfattande strömavbrott som följd.

  Skadorna på byggnader och skog är stora. Enligt Per Anders Persson på Länsförsäkringar i Kristianstad har flera byggnader skadats, framförallt tak.
  – Vi har sett hela maskinhallar som försvunnit och kvar står maskinerna, säger Per Anders Persson.
  Det är grisstallar som blivit av med taken och maskinhallar som skadats. Skogen har även den tagit stryk och Per Anders Persson ger exempel på nygallrad skog som genom stormen gallrats om igen.
  Skogsskadorna är stora på flera håll i landet och enskilda skogsägare i Småland rapporterar om skogsskador som uppgår till värden över miljonen.

  För företag är självrisken ett basbelopp, för närvarande 39 400 kronor, och för privatpersoner är självrisken 1 500 kronor.
  Om en bil skadas av föremål som kommit flygande i stormen är det bilens försäkring som ska täcka skadorna. Detta även om man kan påvisa varifrån och vems föremål som skadat bilen.

  Anders Niléhn

  Relaterade artiklar

  Till toppen