Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 januari 2017

  Sista måltiden nära

  LRF överväger att stänga sin förlustdrabbade restaurang By i Kungens kurva utanför Stockholm. Även konferensverksamheten på Sånga Säby ses över.

   Bygruppens förluster är till stor del kopplade till restaurangen i Kungens kurva.
  Bild 1/2 Bygruppens förluster är till stor del kopplade till restaurangen i Kungens kurva. FOTO: ikea centres
   LRF:s restaurangverksamhet har en förlusttyngd tid bakom sig. Det gör framtiden osäker.
  Bild 2/2 LRF:s restaurangverksamhet har en förlusttyngd tid bakom sig. Det gör framtiden osäker. FOTO: Ann Lindén

  – Jag gör nu en analys kring Kungens kurvas framtid. Jag kommer att vara klar med den och vald inriktning i början av februari, säger By-gruppens nya vd Christoffer Rinman.

  Det var på LRFs riksförbundsstämma 2013 som vd Anders Källström meddelade att man skulle satsa på mat och restaurangkonceptet By. Ett café öppnades i Stadshagen i Stockholm sommaren 2014 och på hösten samma år en restaurang i ett shoppingcenter mitt emot varuhuset IKEA i Kungens kurva strax söder om Stockholm.

  Lyfta det svenska

  Syftet var att lyfta fram de svenska råvarorna.

  – Vi krokar arm med kooperationen och tar ett mer aktivt steg ut på marknaden, sa Anders Källström på stämman 2013.

  Men restaurangen har haft stora lönsamhetsproblem vilket dragit ned resultatet för hela By-gruppen.

  – Förlusterna är till stor del kopplade till Kungens kurva och därför behovet av en analys. Även Sånga-Säby Hotell och Konferens visar ett minusresultat för 2016 som behöver åtgärdas, säger Christoffer Rinman, som nyligen utsågs som vd för By-gruppen.

  Står fast vid konceptet

  LRF har dock inga planer på att avveckla konceptet.

  – Byfiket på Franzengatan har utvecklats mycket väl. Vi går nu vidare och kommer att starta en pilot med gårdsavtal där Bykoncepten och förmånliga inköpsavtal ställs till ett antal medlemmars förfogande, fortsätter Christoffer Rinman.

  Nyligen fick By-gruppens vd Per Åhrlin lämna sitt uppdrag. Han ska användas till olika uppdrag i LRF-koncernen. Det är oklart om hans avgångsvederlag på 18 månadslöner ska betalas ut. Det skulle i så fall röra sig om en summa på drygt 1,5 miljoner kronor.

  – Inte just nu i alla fall, säger Anders Källström.

  Vd fick lämna

  Inte heller konsultbolaget Macklean, som bildades 2012, har levt upp till LRF:s förväntningar. Sedan starten har Macklean årligen redovisat en förlust, och sammantaget en förlust efter finansnetto på närmare 22 miljoner kronor till och med 2015. Den förlusten har täckts upp av koncernbidrag. Bolaget har även erhållit 4,2 miljoner kronor i aktieägartillskott.

  När en förväntad vinst för 2016 uteblev fick bolagets vd Mikael Kruhsberg lämna posten i november förra året. Han erhöll då enligt avtal en årslön på drygt 1 miljon kronor efter den ordinarie uppsägningstiden om 6 månader.

  Handlingsplan för Macklean

  LRF uppger att man nu gjort en analys av bolagets marknadsförutsättningar och kommit fram till att det ska drivas vidare.

  – Ett alternativ var nedläggning men efter en diskussion i både bolagets styrelse och i förbundsstyrelsen har vi valt att driva bolaget vidare med i stort oförändrad inriktning men förändringar i genomförandet, säger Erik Pihlo, ekonomichef på LRF.

  Man har också utarbetat en handlingsplan för Macklean.

  – Handlingsplanen innehåller åtgärder som syftar till att öka bolagets försäljning samt sänka fasta kostnader. Ambitionen är att den löpande verksamheten ska vara lönsam kvartal 4 2017, säger Erik Pihlo.

  Nu har Peter Normark utsetts som ny vd i Macklean.

  Bygruppen

  Bygruppen bildades 2013. Bolaget driver café och restaurangverksamhet i Stockholm, samt konferensverksamhet på LRF:s anläggning Sånga-Säby. Man tillhandahåller olika fastighetsrelaterade tjänster åt LRF.

  Totalt uppgår det negativa rörelseresultatet till -14 miljoner kronor fram till 2015.

  Macklean bildades 2011. Bolaget erbjuder strategi- och affärsutvecklingstjänster till företag och organisationer.

  Totalt uppgår det negativa rörelseresultatet till -20 miljoner kronor fram till 2015.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen