Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 maj 2019

  Sista chansen att söka torkstöd

  Nu är ansökningstiden för att ta del av krisstöd efter torkan 2018 inne på slutspurten. 20 maj är sista ansökningsdag och än så länge har endast 18 000 personer sökt – men många fler har rätt till stödet.

   20 maj är sista ansökningsdag för krisstödet efter torkan.
  20 maj är sista ansökningsdag för krisstödet efter torkan. FOTO: Mostphotos

  Jordbruksverkets uppmaning är tydlig: Sök stödet i tid. Den 13 maj hade cirka 18 000 ansökningar inkommit, men enligt myndighetens beräkningar har uppemot 45 000 lantbrukare rätt att söka krisstödet.

  Över en miljard i krispaketet

  ”Vi hoppas verkligen att så många som möjligt tar chansen att söka nu de sista dagarna så att stödet kommer till sin rätt och når ut till de livsmedelsproducenter som drabbats av förra årets torka”, säger Niclas Purfürst, sektionschef på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

  Som ATL tidigare har berättat beslutade regeringen i vårändringsbudgeten för 2019 att öka krisstödet med 350 miljoner kronor. Det betyder att årets krisstöd uppgår till 1,08 miljarder kronor. 30 miljoner kronor tilldelas i anslutning till detta för utvecklingsprojekt inom trädgårdsnäringen.

  Produktionsgrenar som kan ta del av stödet

  • Arealbaserad produktion av spannmål, frövall, oljeväxter, proteingrödor, stärkelsepotatis och sockerbetor. Fullständig lista över godkända grödor finns på Jordbruksverkets webbplats.

  • Nötkreatursproduktion

  • Får- och getproduktion

  • Grisproduktion

  • Fjäderfäproduktion

  Källa: Jordbruksverket.

  Relaterade artiklar

  Till toppen