Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 juni

  Siljans charks nya ägare nobbar HK Scan

  Siljans charks nya ägare ska inte samarbeta med HK Scan som de tidigare ägarna. I stället inleder de ett samarbete med konkurrenten KLS Ugglarps.

  – De står på lantbrukarnas sida, säger delägaren Pär Nilsson.

   Siljans chark.
  Siljans chark. FOTO: ULF PALM / TT

  Den 19 maj försattes bondeägda slakteri- och charkuteribolaget Siljans chark i Dalarna i konkurs efter flera förlusttyngda år. I slutet av månaden stod det dock klart att två lokala företagsledare tar över som nya ägare.

  ”Står på lantbrukarnas sida”

  På onsdagen meddelade de att Siljans chark inleder ett samarbete med slakterijätten KLS Ugglarps.

  De tidigare ägarna samarbetade med HK Scan som fram till början av året även var delägare i Siljans chark. HK Scan kvarstod dock som samarbetspartner även efter sitt utträde. De fortsatte köpa in djur från Siljan charks leverantörer, dels för egen HK Scan-förädling och för vidareförsäljning till Siljans charkuteri i Mora.

  Men de nya delägarna väljer nu alltså en ny parhäst, nämligen HK Scans konkurrent KLS Ugglarps.

  – Nu har vi hittat en ny långsiktig partner i KLS Ugglarps som vi känner står på lantbrukarnas sida och verkligen vill satsa på det här, säger nya delägaren Pär Nilsson till ATL.

  Hur märks det?

  – För att de är genuint intresserade av vår lokala produktion, både i slaktdelen och i vår charkproduktion i Mora. Vi kommer ha möjlighet att slakta åt andra än KLS, men de är vår långsiktiga partner.

  Ligger strax under målet

  Han tillägger att Siljans chark ”värnar den lokala marknaden och de öppna landskapen” i de län som bolaget verkar i (Dalarna, Jämtland, Medelpad och Hälsingland).

   Ekogrisar på KLS Ugglarp.
  Ekogrisar på KLS Ugglarp. FOTO: Johan Nilsson/TT

  Djuren som KLS Ugglarps köper in från leverantörerna ska slaktas på Siljan charks slakteri i Ickholmen utanför Rättvik. Siljans chark köper sedan in en del av köttet från KLS för egen förädling i Mora och resten behåller KLS för förädling i sin regi. Hur fördelningen ska se ut återstår att se, enligt Pär Nilsson.

  Målet är att kunna slakta på full kapacitet i Ickholmen. Det rör sig om drygt 1 000 grisar och 250 nötkreatur i veckan. I dagsläget ligger man strax under det målet, enligt Pär Nilsson.

  Hur ska ni lyckas bättre med bolaget än förra ägarna?

  – Det kan jag inte svara på än, men vi kommer göra vårt bästa för att få slakteriet och charkuteriet att överleva och utvecklas.

  Har ni gjort några förändringar?

  – Det är än så länge konkursförvaltaren som driver bolaget. Vi tar över 19 juni och innan dess ska vi ha en ny organisation på plats och även göra en del andra saker.

  Ska ni dra ner på personal?

  – Det blir förändringar, vilket är naturligt i ett företag som gått i konkurs. Men vi får återkomma till det efter tillträdet.

  Lönsamhetsproblemen har delvis kopplats till ett för stort sortiment. Ska det minskas?

  – Vi tittar på det, för vi har många artiklar, 300 stycken cirka, så vi måste se över det, men det är för tidigt att säga något mer kring det än.

  Varför köpte ni bolaget?

  – Det är ett starkt varumärke och en otroligt viktig aktör för lantbrukare i regionen. Utan slakteriet i Ickholmen blir det för långa djurtransporter och därmed inte lönsamt ha köttdjur. Då blir det granskog i stället på de jättefina betesområdena här kring Siljan som i dag hålls öppna av djuren.

  Okänd prislapp

   Pär Nilsson och Mats Årjes är nya ägare till konkursdrabbade Siljans Chark. De tillträder den 19 juni 2020.
  Pär Nilsson och Mats Årjes är nya ägare till konkursdrabbade Siljans Chark. De tillträder den 19 juni 2020. FOTO: Sofia Jemthans

  Pär Nilsson är, tillsammans med sin far och bror, delägare i tre gårdar i Dalarna. Han äger även 2 000 hektar skog. Han är tidigare vd för boklogistikföretaget Förlagssystem.

  Den andra delägaren i Siljans chark är Mats Årjes, tidigare vd för Skistar i 17 år. Pär Nilsson och Mats Årjes äger hälften var av slakteribolaget. De har valt att inte kommunicera vad de köpte det för.

  Relaterade artiklar

  Till toppen