Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 augusti 2019

  Siktar på Sveriges högsta rapsskörd

  Nu har startskottet gått för alla rapsentusiaster att slåss om titeln Sveriges Rapsmästare. Sortval varierar stort men en ny hybridsort är mest populär bland de fyrtio lagen.

   I förra tävlingen tilläts växtskyddsmedel godkända i EU, men i år är kravet att insatsmedel måste vara godkända i Sverige.
  I förra tävlingen tilläts växtskyddsmedel godkända i EU, men i år är kravet att insatsmedel måste vara godkända i Sverige. FOTO: HANS JONSSON

  Den 21 augusti sådde Hushållningssällskapets försökspatrull de fyrtio leden på Egonsborg, norr om Trelleborg i Skåne. Bland de tävlande lagen finns trettio svenska och tio internationella lag från Danmark, Polen, Tjeckien, Finland, Tyskland och Storbritannien. Rådgivare, lantbrukare och representanter för branschföretag tävlar om att uppnå högst råfettskörd. Arrangörer är Södra Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare.

   På startfältet finns nitton olika sorter samt fyra led med sortblandningar.
  På startfältet finns nitton olika sorter samt fyra led med sortblandningar. FOTO: Hans Jonsson

  Tätt i toppen

  För fyra år sedan när tävlingen arrangerades för första gången hade ungefär hälften av lagen satsat på hybridrapssorten DK Explicit. Men i år är variationen i sortval betydligt större. På startfältet finns nitton olika sorter samt fyra led med sortblandningar.

  – Det är så tätt i toppen, många sorter avkastar ungefär lika bra så det är en smaksak vilken man tar, säger Anneli Kihlstrand, VD på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare och domare i tävlingen.

   Anneli Kihlstrand, VD för SFO Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare i ett fält med höstraps och domare i tävlingen Årets Rapsmästare 2020.
  Anneli Kihlstrand, VD för SFO Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare i ett fält med höstraps och domare i tävlingen Årets Rapsmästare 2020. FOTO: Torbjörn Esping

  12 steg till vinst

  Den nya hybridsorten SY Florian är däremot mest populär och används av sex lag. Utsädesmängderna varierar också stort mellan lagen, från 20 till 70 plantor per kvadratmeter. Lagen har 12 möjliga åtgärdstillfällen att fördela på växtskydd och gödsling på. Förfrukten är vårkorn och fältet är plöjt före sådd. I förra tävlingen tilläts växtskyddsmedel godkända i EU, men i år är kravet att insatsmedel måste vara godkända i Sverige.

  – Det är lite enklare att ställa ett sådant krav i år eftersom svenska odlare är bättre rustade nu, säger Anneli Kihlstrand.

  Nettoresultat räknas fram

  En viktig förändring är att medel för tillväxtreglering nu blivit godkänt att använda i oljeväxter i Sverige.

  När det i år rapporteras om skördar på över fem ton per hektar blir lagen extra taggade att nå riktigt höga skörderesultat i tävlingen tror Anneli Kihlstrand.

  – Under försöksförhållanden går det att lägga i en växel till. Vi siktar på Sveriges högsta rapsskördar, säger hon.

  Under förra tävlingen efterfrågades mer fokus på ekonomi. Därför kommer ett ekonomiskt nettoresultat också räknas fram för de 40 leden som kan tjäna som underlag för diskussioner om lönsamheten i olika strategier.

   Jonas Schön och Alexandra Mårtensson på HS försökspatrull jobbar med sådden av de fyrtio leden i tävlingen Rapsmästaren 2020 på Egonsborg, norr om Trelleborg den 21 augusti.
  Jonas Schön och Alexandra Mårtensson på HS försökspatrull jobbar med sådden av de fyrtio leden i tävlingen Rapsmästaren 2020 på Egonsborg, norr om Trelleborg den 21 augusti. FOTO: Anneli Kihlstrand

  Relaterade artiklar

  Till toppen