Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 december 2016

  Sia Glass köper grädde direkt av bönder

  Arla och Sia Glass har brutit kontraktet om gräddleveranser. I fortsättningen ska Sia Glass köpa grädden direkt av fyra lantbrukare i Linköping.

   I fortsättningen köper Sia Glass grädde direkt från mjölkproducenter.
  I fortsättningen köper Sia Glass grädde direkt från mjölkproducenter. FOTO: Sia Glass

  Redan i somras meddelade Arla Sia Glass att det skulle bli fettbrist under hösten 2016 och att den bristen troligen skulle sträcka sig över 2017. I den situationen skulle Arla också vara tvungna att prioritera sina egna varumärken, uppgav mejerijätten.

  – Vi tog en diskussion om den uppkomna situationen och för att säkerhetsställa vår produktion tog vi beslutet att köpa grädde direkt av lantbrukare, säger Rolf Frid, vd på Sia Glass.

  Det handlar om cirka 15 miljoner kilo mjölk som ska köpas direkt av fyra gårdar i trakten runt Linköping, uppger Rolf Frid. Mjölken kommer dock fortfarande processas av Arla, men Sia Glass tar hand om grädden.

  – Jag vill inte säga vilka gårdar det gäller eftersom vi fortfarande förhandlar. Jag vill också tillägga att vi inte på något sätt känner agg gentemot Arla för den uppkomna situationen. De har varit mycket behjälpliga i att lösa den.

  Turbulent marknad

  Klart är att Sia Glass kommer att behöva betala väsentligt mycket mer för den grädden. Enligt Rolf Frid är marknaden mycket turbulent just nu.

  – Vi har levt med ett överskott i flera år. När det förhållandet nu snabbt har förändrats, samtidigt som efterfrågan ökar, har det uppstått en situation som marknaden inte är riktigt van att hantera. Det för med sig livliga pressdiskussioner som kan vara svåra att hantera. Men marknaden kommer att hamna i balans igen, men det kan ta tid, menar Rolf Frid.

  – Det betyder att vi kommer att vara tvungna att betala 35 procent mer för grädden 2017 än vad vi betalat 2016. Det måste vi naturligtvis ta ut på marknaden, fortsätter han.

  Vill inte kommentera

  Som ATL nyligen rapporterade har föreningen Glada Bonden just avlutat två större affärer. Ordföranden, Anders Birgersson, vill inte säga om det är medlemmar i Glada Bonden som fortsättningsvis ska leverera grädde till Sia Glass.

  – Inga kommenterar.

  Avslutat kontrakt

  Arlas vill inte kommentera det avslutade kontraktet.

  – Vi diskuterar inte interna kundrelationer med media, säger Arlas presschef Erik Bratthall.

  I dag stod det även klart att den svenska invägningen av mjölk minskat till 224 000 ton i oktober från 234 000 ton samma period förra året.

  LÄS OCKSÅ: Glada Bonden i flera nya storaffärerLÄS OCKSÅ: Glada Bonden bryter mark i Tyskland

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen