Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 september 2017

  SGU letar nytt vatten i Halland

  SGU ska undersöka två områden i Halland med helikopter för att leta nytt grundvatten.

   SGU letar vatten med helikopter.
  SGU letar vatten med helikopter.

  Sveriges geologiska undersökningar, SGU, genomför helikopterburna mätningar i Halland under oktober månad för att lära sig mer om grundvattenförhållandena i området.

  Det är Laholms, Båstads och Falkenbergs kommuner som i samarbete med Länsstyrelsen i Halland och SGU har tagit initiativ till undersökningarna som en följd av vattenbristen i sydvästra Sverige.

  Hoppas hitta vatten

  Två områden ska undersökas och förhoppningen är att hitta goda grundvattentillgångar. Helikopterundersökningen väntas ta två veckor. Liknande undersökningar har tidigare genomförts på Gotland 2013 och 2015 samt på Öland 2016.

  På flera håll i landet har det regnat ihärdigt under september och det bidrar till att fylla på grundvattenmagasinen. Enligt SMHI har det regnat mest i Götaland och nordöstra Norrland.

  Något bättre på Gotland

  På Gotland där vattennivåerna varit mycket låga ända sedan i våras, har läget förbättrats på vissa delar av ön, medan det i norr fortfarande är vattenbrist.

  – Jag hoppas på mer regn under hösten och mycket snö under vintern som långsamt smälter och bildar grundvatten. Eftersom växtligheten fortfarande är i gång plockades en hel del av de senaste regnen upp av den, säger Frida Eklund på länsstyrelsens miljö- och vattenenhet till nyhetsbyrån TT.

  LÄS MER: Stabilare nivåer för grundvattnet

  LÄS OCKSÅ: Råd till lantbrukare med vattenbrist

  PREMIUM: Karta 22000 lantbruk i riskzonen

  Relaterade artiklar

  Till toppen