Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 mars 2019

  Sex kvigor döda efter att ha ätit trädgårdsavfall

  På den danska ön Fyn har sex kvigor av highland cattle-ras dött efter att någon dumpat trädgårdsavfall innehållande idegran i deras hage.

   Arkivbild. Highland cattle-korna på bilden har inget med korna i artikeln att göra.
  Arkivbild. Highland cattle-korna på bilden har inget med korna i artikeln att göra. FOTO: Mostphotos

  Det var efter att en morgonpigg förbipasserande ringde och påtalade att det såg ut som om en av de elva kvigorna i hagen var död som det hemska uppdagades.

  Det visade sig att det inte bara låg en utan tre döda kvigor i hagen.

  – Vi inser snabbt att det måste röra sig om förgiftning, så vi börjar flytta de döda korna och få de andra infångade. Då ser jag att det nere vid hägnet ligger en hög med trädgårdsavfall med idegran i. Vi ringer till en veterinär och medan vi behandlar djuren så faller ytterligare två djur omkull, säger djurägaren till danska TV2.

  De kvigor som fortfarande var i livet blev sondmatade med aktivt kol av veterinären, men under tiden dog ytterligare två kor i armarna på djurägarparet, uppger Landbrugsavisen. Senare under natten dog även en sjätte kviga.

  Till skillnad från i Sverige är idegran, som är giftig för såväl människor som djur, nästan utrotad i Danmark. Lantbrukarparet tror att trädgårdsavfallet lades i hagen i god tro, som föda åt korna. Händelsen är ändå polisanmäld.

  En liknande händelse inträffade i Sverige 2016 – även då dog sex kor av att ha ätit idegran.

  Relaterade artiklar

  Till toppen