Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 mars 2018

  Semin på schemat för gymnasieelever

  UPPDATERAD. Nils Holgersson-gymnasiet i Skurup gör en ovanlig satsning. Där får utvalda djurskötarelever lära sig inseminera kor.

   Samarbete. Nathalie Stridsberg håller svansen medan Malin Åkesson försöker hitta rätt med pistoletten under övningen.
  Bild 1/5 Samarbete. Nathalie Stridsberg håller svansen medan Malin Åkesson försöker hitta rätt med pistoletten under övningen. FOTO: Hans Dahlgren
   Svårt. Malin Åkesson får koncentrera sig för att överföra det de lärt sig under de teoretiska lektionerna till praktik på levande kor.
  Bild 2/5 Svårt. Malin Åkesson får koncentrera sig för att överföra det de lärt sig under de teoretiska lektionerna till praktik på levande kor. FOTO: Hans Dahlgren
   Malin Åkesson.
  Bild 3/5 Malin Åkesson. FOTO: Hans Dahlgren
   Nathalie Stridsberg.
  Bild 4/5 Nathalie Stridsberg. FOTO: Hans Dahlgren
   Göran Thorsson.
  Bild 5/5 Göran Thorsson. FOTO: Hans Dahlgren

  Egenseminutbildningen erbjuds till de elever som går sista året på djurskötarutbildningen.

  – Vill man jobba med kor så är det en förutsättning, och så är det spännande och kul, säger Malin Åkesson, en av två studenter som går seminutbildningen.

  – Det är en merit när man ska söka jobb, så man får passa på när man får chansen, säger den andra kursedeltagaren Nathalie Stridsberg.

  Kursen pågår totalt i fem dagar. Två dagar teori och övningar på slaktlivmödrar och två dagar praktiska övningar. Sista dagen är det slutprov.

  – Vi vill att de elever som går här och är intresserade av mjölkkor får en yrkeskompetens som man vill ha ute i lantbruket. Att de lättare ska få jobb och få bättre betalt, säger Göran Thorsson på skolan.

  Dyr kurs

  Nils Holgerssongymnasiet har länge funderat på att införa utbildningen, men den köps in extern och är ganska dyr. En faktor som avgjorde var att andra lantbrukselever erbjuds exempelvis utbildning för sprutcertifikat och att även djurskötarna därför var värda en möjlighet till extrakurs.

  Krav – godkänt i allt

  Alla elever som har godkänt i alla ämnen och ingen frånvaro har möjlighet att söka kursen, men det viktigaste är intresset.

  – Intresset är nummer ett. Att vi känner att de vill hålla på med yrket.

  Första årskursen som gick utbildningen var förra året då tre elever deltog.

  – Alla seminerar idag, så det är jätteroligt, säger Göran Thorsson.

  Förutom Nils Holgersson-gymnasiet så erbjuder även Segragymnasiet det till elever som väljer att läsa lantbruksdjur när de går i åk 3.

  LÄS OCKSÅ: Forskare: Så ska bästa avelstjurarna hittas tidigareLÄS OCKSÅ: Tjurspermier samarbetar fram till äggetLÄS OCKSÅ: Swedish Agro först ut på NuntorpLÄS OCKSÅ: Ensam i klassen som gillar grisar

  Relaterade artiklar

  Till toppen