Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 april 2018

  Magnus Hoff tar över Semex

  Semex Sweden har bytt ägare. Den tidigare delägaren Magnus Hoff är nu ensamägare. – Det var ett naturligt steg att ta, när familjen Gowenius tyckte det var dags att dra sig ur, säger Magnus Hoff.

  Semex Sweden AB startade för drygt 30 år sedan med Jan Gowenius, Gårdsby Säteri utanför Växjö, som drivande kraft. Bolaget hade från början den svenska agenturen för det kanadensiska avelsföretaget Semex Alliance och så har det fortsatt.

  – Semex utmärkte sig då med djur som hade väldigt bra exteriör. Det gäller fortfarande men i dag har vi avelsmaterial med hög avkastning, bra halter och hälsa, säger Magnus Hoff.

   Magnus Hoff, VD och ägare till Semex Sweden.
  Magnus Hoff, VD och ägare till Semex Sweden. FOTO: Firmabild

  Semex Alliance i Kanada är bondeägt och finns representerat i 85 länder. Tjurstationer drivs i fyra världsdelar. Utöver i Nordamerika finns det tjurar i Ungern, Kina och Brasilien.

  Ärftligt immunförsvar

  Magnus Hoff lyfter fram avelsframstegen på immunförsvarsområdet som en konkurrensfördel.

  Immunförsvaret skiljer mellan olika individer och egenskapen har en arvbarhet på 30 procent. Semex erbjuder tjurar som nedärver ett starkare immunförsvar.

  – Vi har patent på det i Semex, säger Magnus Hoff.

  En nyhet som kommer att lanseras i Sverige efter sommaren är ett system för att fastställa kalvens avelsvärde och immunförsvar i samband med öronmärkningen av kalven. Med en specialtång tas ett blodprov ut när kalven får sitt öronmärke. Provet analyseras för avelsvärde och immunförsvar och ger underlag för att göra ett urval.

  – Du kan avla på de bästa kalvarna med det bästa immunförsvaret. Det tycker jag är ett fantastiskt framsteg, säger Magnus Hoff.

  Djurägarsemin

  Han är också vd för bolaget han äger. Förra året sålde man 82 000 semindoser och omsatte 18,5 miljoner kronor. Verksamheten bygger på djurägarsemin, men företaget erbjuder också tjänster som avelsplanering, dräktighetsundersökning med mera.

  Kunderna är mjölkbesättningar, men företaget erbjuder också semindoser för köttraserna. Könssorterad sperma är vanligt och då kan lantbrukarna plocka fram rekryteringskvigorna ur de bästa korna. Sedan kan den sämre delen av besättningen semineras med köttraser för att få värdefullare kalvar.

   Melarry Fuel, en avelstjur med bra immunförsvar i generna.
  Melarry Fuel, en avelstjur med bra immunförsvar i generna. FOTO: Firmabild

  Företaget täcker hela Sverige med sina sex heltids- och tre deltidsanställda, som alla utgår från sina bostäder.

  – Jag har ett fantastiskt team det vill jag framhålla. Du är ingenting utan ditt team, säger Magnus Hoff.

  LÄS OCKSÅ: Rex A. Clausager om Viking Genetics framtidLÄS OCKSÅ: McDonald’s sponsrar köp av avelstjurarLÄS OCKSÅ: ”Misstänksamma” celler skadar RS-sjuka nötkreatur

  Relaterade artiklar

  Till toppen