Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 december 2019

  Sekundmätning ska ge bättre kontroll på grovfoder

  Ett nytt danskt projekt ska förbättra ekonomin i grovfoderproduktion och minska överskottet av växtnäring i jorden. Målet är att skapa nya digitala verktyg för att hålla koll på grovfodret från fält till ko.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Ann Lindén

  Ett projekt för exakta mätningar av grovfoder har startats av danska forskningsorganisationen Seges, som är en del av Landbrug & Fødevarer. Det är ett digitaliseringsprojekt som ska ge lantbrukare bättre koll på vad grovfodret kostar och avkastning per hektar, då detta vanligtvis är något man gör generella skattningar av.

  Hur effektiv grovfoderproduktionen är kan ha stor betydelse både för gårdens ekonomi och klimatavtryck. Med projektet vill man förbättra ekonomin i grovfoderproduktionen och även minska växtnäringsförlusterna.

  ”Ett körande laboratorium”

  Gårdar som är med i projektet har under skörden av gräs och majs fått pröva ny utrustning som gör att skörden och dess kvalitet mäts i varje sekund som maskinerna kör på marken. Det som mäts är torrsubstans, smältbarhet, råprotein och stärkelse.

  – Man kan säga att vi gör hacken till ett körande laboratorium, säger Peter Hvid Laursen på Seges, som leder samarbetet mellan forskare, rådgivningscenter, lantbrukare och maskinstationer.

  Mätningen som sker varje sekund gör att man kan se hur exempelvis råproteinet fördelar sig i fältet. Det kan man också använda för att upptäcka problemområden i enskilda fält snabbare och optimera grödslag och näringsutnyttjande.

  En av nycklarna till att producera trovärdig avkastningsdata är användningen av NIR-sensorer, Near Infra Read, av hög kvalitet. Seges projekt Grovfoder 4.0 pågår från 2019 till 2022.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen