Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 augusti 2014

  Sekab kritiseras i Uppdrag granskning

  Etanolföretaget Sekab skulle bevara arbetstillfällen och göra fordonsbränsle av norrländsk skog. Men i stället investerades tre kommuners pengar i Östeuropa och Tanzania - och stora summor har gått till höga löner och lyxhotell, enligt Uppdrag granskning.

  Anders Fredriksson, vd för Sekab, konstaterar att satsningarna i Tanzania och Mocambique inte borde ha gjorts. På onsdagkvällen sänds Uppdrag gransknings program om Sekab i SVT.
  Anders Fredriksson, vd för Sekab, konstaterar att satsningarna i Tanzania och Mocambique inte borde ha gjorts. På onsdagkvällen sänds Uppdrag gransknings program om Sekab i SVT.

  Tre kommuner, bland annat Örnsköldsvik, investerade för knappt tio år sedan i privata etanolföretaget Sekab.

  Företaget skulle göra fordonsbränsle av norrländsk skog.

  Men de lokala arbetstillfällena uteblev och Sekab satsade i stället, med hjälp av kommunala miljoner, på Östeuropa och länder i Afrika. Det visar Uppdrag granskning i ett program på onsdagskvällen.

  Skuldtyngda

  Örnsköldsvik har i dag skulder på 4 miljarder kronor och är en av de mest skuldtyngda kommunerna i Sverige.

  Sekab skriver inför publiceringen i ett pressuttalande att bolaget borde ha avstått från satsningarna i Tanzania och Mocambique.

  – Med den efterfrågan som fanns på etanol i början av 2000-talet var Sekabs satsningar i Tanzania och Moçambique fullt rimliga ur ett företagsstrategiskt perspektiv. Däremot borde Sekab inte ha startat projekten utan att först ha säkrat en starkare privat finansiering. När detta saknades borde bolaget ha avstått från satsningarna, säger Anders Fredriksson, vd för Sekab i uttalandet.

  Anledningen till satsningarna i de båda länderna var att efterfrågan på etanol ökade snabbt i början av 2000-talet. Samtidigt som fanns risk för brist på råvara. Därför startade Sekab som enda etanolimportör projektet för att producera etanol från sockerrör.

  2008 sålde Sekab bolagen efter att priset på E85 rasat.

  Relaterade artiklar

  Till toppen