Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 november

  Lånen till lantbrukare fortsätter att öka

  Bankernas utlåning till lantbruket har ökat stadigt de senaste fem åren. Mest ökar SEB, som närapå fördubblat sin utlåning till jord och skog sedan 2015.

   Bankernas utlåning till lantbruket har ökat stadigt de senaste fem åren. Mest ökar SEB, som närapå fördubblat sin utlåning till jord och skog sedan 2015.
  Bankernas utlåning till lantbruket har ökat stadigt de senaste fem åren. Mest ökar SEB, som närapå fördubblat sin utlåning till jord och skog sedan 2015. FOTO: Henrik Isaksson/TT

  SEB är den bank som har ökat sin utlåning mest på lantbrukssidan de senaste åren, visar siffror från den återkommande Lantbruksbarometern som ATL bearbetat.

  Joakim Larsson är ansvarig för skog och lantbruk på SEB. Han är uppvuxen på en mjölkgård utanför Tierp och berättar att han gått vad han kallar den traditionella vägen, via lantbruksskola och SLU. För tio år sedan gick han från Swedbank till SEB, där han varit med om att bygga upp lantbruksverksamheten.

  – SEB är duktiga på både entreprenörer, som finns i jordbruket, och på förvaltning, som påminner en del om skogen. Vi jobbar också med hela värdekedjan, från markägare till branschföretag, industrin och så vidare, säger Joakim Larsson.

   Joakim Larsson, ansvarig för skog och lantbruk på SEB, driver lammuppfödning med ett 20-tal tackor och 30-40 lamm per år utanför Helsingborg. Han har också tagit över föräldragården utanför Tierp där han hyr och arrenderar ut hus respektive mark, och äger även skog i Hälsingland och Västerbotten.
  Joakim Larsson, ansvarig för skog och lantbruk på SEB, driver lammuppfödning med ett 20-tal tackor och 30-40 lamm per år utanför Helsingborg. Han har också tagit över föräldragården utanför Tierp där han hyr och arrenderar ut hus respektive mark, och äger även skog i Hälsingland och Västerbotten. FOTO: Privat

  ”Många duktiga”

  Joakim Larsson delar inte den kritik som förs fram i artikeln om att bankerna skulle vara okunniga inom lantbruk. Tvärtom talar han gott om sina konkurrenter, och menar att konkurrensen gynnat kunderna.

  – Eftersom det är så pass många banker och duktiga aktörer på marknaden är det ingen som får något gratis.

  Har ni konkurrerat med priser?

  – Vi som alla andra får ju vara prisvärda. Priset är en del, men det är också viktigt för oss att vara långsiktiga. Men det är ju en fördel att vi kan vara konkurrenskraftiga, visst är det så, säger Joakim Larsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen