Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 maj 1999

  Scanfood får dotterbolag i England

  Scanfoods går på intensiven och etablerar dotterbolag i England.
  Förra året omsatte Scanfoods produkter på Englandsmarknaden 110 miljoner kronor. Hittills har försäljningen skett genom samarbete med det engelska företaget Swedish Farmers.
  Men i en offensiv för att lyckas med exporten bör man finnas med på marknaden, anser Scanfoods vd Lennart Erlandsson som nu blir ordförande i det nybildade dotterbolaget Scanfoods UK ltd. Vd blir nuvarande exportchefen Anders Rietz, som flyttar till det nya kontoret i London.
  Styckat griskött har hittills svarat för 40 procent av försäljningen på England. Men andelen har varit sjunkande genom att engelsmännens kampanj ”Buy Brittish” varit så framgångsrik.
  – Men vi känner att fotfästet är gott och utvecklingsmöjligheterna stora. Grisförsäljningen kommer att öka, spår Lennart Erlandson.

  Flera olika affärskedjor
  Svenska köttbullar och pytt-i-panna är numera etablerade produkter på den engelska marknaden. Men tanken med att bygga upp en egen försäljningsorganisation i landet är att man därmed kan nå ut till flera olika affärskedjor.
  De tidigare exportframgångarna med styckat kött från den nedlagda Varbergsfabriken hoppas man nu kunna fortsätta med i den offensiva satsningen. Den här gången med Englandsprodukter från Skaraanläggningen i stället.
  Att Scanfoods nu bildar dotterbolag i ett annat europeiskt land kan ses som första steget i en ny strategi för export av svenska köttprodukter.
  – Jag tror att vi kommer att ha dotterföretag i flera länder framöver, säger Lennart Erlandsson.

  Frankrike nästa
  Nästa land som kan bli aktuellt är Frankrike. Men det kan dröja några år.
  – Det tog fem år att arbeta upp den engelska marknaden. Det kommer säkert att ta mellan 3 och 5 år innan man kan etablera sig i ett nytt land.

  (ATL)

  Relaterade artiklar

  Till toppen