Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 maj

  Scandi Standards delårsresultat i linje med förväntningar

  Kycklingföretaget Scandi Standard redovisar ett justerat rörelseresultat på 117 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (110). Det framgår av delårsrapporten.

   Scandi Standardägda Kronfågels produktionsanläggning i Valla utanför Katrineholm.
  Scandi Standardägda Kronfågels produktionsanläggning i Valla utanför Katrineholm. FOTO: Scandi Standard

  Det var i linje med det av bolaget tidigare lämnade preliminära besked kring det justerade rörelseresultatet för kvartalet.

  Nettoomsättningen uppgick till 2 479 miljoner kronor (2 458), vilket var en ökning med 1 procent.

  Redovisat rörelseresultat uppgick till 75 miljoner kronor (110) och resultatet efter skatt var 35 miljoner kronor (72). Resultatet per aktie uppgick till 0:51 kronor (1:11).

  ”Minskningen beror främst på högre jämförelsestörande poster i kvartalet, varav 27 miljoner kronor relaterade till covid-19 pandemin, men även ett något sämre finansnetto, främst hänförligt till valutakurseffekter”, skriver bolaget.

  Scandi Standard har tidigare flaggat för att det under kvartalet skulle redovisa jämförelsestörande poster på cirka 50 miljoner kronor i kvartalet, varav cirka 35 miljoner kronor var kostnader relaterade till covid-19.

  Scandi Standard har också tidigare dragit tillbaka sitt utdelningsförslag.

  Sänker investeringsprognos för 2020

  Företaget sänker sin prognos för investeringsnivån under 2020 och räknar nu med investeringar på 300 miljoner kronor, jämfört med den tidigare nivån om 420 miljoner kronor.

  Det skriver bolaget i delårsrapporten.

  Under det första kvartalet ökade rörelseresultatet något jämfört med samma period i fjol.

  ”Det justerade rörelseresultatet förbättrades drivet av högre volymer, vilket reflekterar en stark efterfrågan på våra produkter”, skriver vd Leif Bergvall Hansen.

  Mot slutet av det första kvartalet började effekterna av covid-19 att påverka verksamheten. Men tack vare en ”bestående efterfrågan” på bolagets produkter har de olika säljkanalerna kompenserat för varandra och priserna på de inhemska marknaderna förblev mer eller mindre opåverkade, framgår det vidare av rapporten.

  Under april ökade försäljningen till Dagligvaruhandeln med 7 procent, då konsumenterna spenderar mer tid hemma. Motsvarande minskade försäljningen till Restaurang och Storhushåll med omkring 30 procent, uppger bolaget.

   Leif Bergvall Hansen, vd Scandi Standard.
  Leif Bergvall Hansen, vd Scandi Standard. FOTO: Scandi Standard

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen