Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 augusti 2017

  Scandi Standard återigen på väg att bli utlandsägt

  Alltsedan LRF sålde större delen av Kronfågel Holding till Lantmännen för en krona 2005 har fågelköttskoncernens ägarbild varierat kraftigt. Och koncernen får nu återigen en utländsk majoritetsägare i form av irländska Manor Farms ägare.

  Det är arvingar till Manor Farms grundare Peter Carton som nu kommer att bli största ägare i Scandi Standard med 9,9 % av röster och aktier. Ägandet uppstår i och med att Scandi Standard betalar delar av köpet av Manor Farm med nya aktier som familjen erhåller som en del i det vederlag Scandi Standard betalar.

  Totalt värderas emissionen av de cirka sex miljoner nya aktier som ges ut till närmare 350 miljoner kronor baserat på köpkursen i Scandi Standard vid köptillfället. Köpesumman innehåller också en kontantdel och övertagande av skulder och affären värderas till totalt ungefär 900 miljoner kronor.

  Halva irländska marknaden

  Manor Farm har cirka 50 procent av den irländska marknaden av kyckling till detaljhandeln.

  Vad de nya ägarna avser att göra med innehavet är ännu oklart. De förbinder sig dock att inte sälja aktierna vidare under ett år.

  Lantmännen som sett sitt innehav i fågelköttskoncernen gå från hundra till drygt 5 procent kommer i och med nyemissionen att få sitt innehav utspätt, men hur mycket har man inte räknat på ännu, enligt Ulf Zenk, finanschef på Lantmännen.

  – Vi ser innehavet i Scandi Standard som en ren finansiell placering och avser inte att köpa på oss mer. Hur de andra huvudaktieägarna tänker agera vet jag inte, säger Ulf Zenk till ATL.

  60 kronor

  Lantmännen är i dag fjärde största ägaren i Scandi Standard, men halkar allt annat lika ned femte plats. De största ägarna är aktiefonder med Carnegie Fonder som största ägare med 9,5 procent av aktier och röster. Bland huvudägarna återfinns också det obskura fastighetsbolaget Kvalitena.

  Scandi Standard har stigit cirka 10 procent sedan affären offentliggjordes runt midsommar och handlas nu kring 60 kronor.

  Affären och nyemissionen backas upp av huvudägarna men formellt beslut tas vid en extra bolagsstämma planerad till den 15 augusti.

  LÄS MER: Scandi Standard gör irländskt storförvärvPREMIUM: ”Lantmännen kommer inte att stå stilla”

  Relaterade artiklar

  Till toppen