Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 februari 2020

  Satte eld på grannens ladugård – döms till fängelse

  En 60-årig man döms till två och ett halvt års fängelse för mordbrand. Mannen döms för att ha tänt eld på sin grannes ladugård efter en långvarig grannfejd.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Johan Nilsson/TT

  Flera år av grannfejd som startade med en obetald skuld slutar nu i att en man i 60-årsåldern döms för mordbrand som han enligt domen startade i november förra året. En övervakningskamera som satts upp av den drabbade fångade den dömde mannen på film när grannens ladugård började brinna. Elden spred sig vidare till boningshuset och både hus och ladugård brann ner till grunden.

  60-åringens motiv var enligt domen att hämnas på sina grannar, som han menar burit sig illa åt mot honom. På övervakningsfilmen syns att den nu dömda mannen tände en cigarett samtidigt som elden spred sig vidare till boningshuset.

  Advokaten: ”Vi kommer överklaga”

  Mannen nekar till brottet och uppger att det var elfel som orsakade branden. Han larmade inte räddningstjänsten och uppger i förhör att det beror på osämjan mellan grannarna och säger att han inte ville bli inblandad.

  Mannens advokat Sten-Åke Karlsson säger att domen kommer att överklagas från försvarets sida.

  – Åklagaren har inte klarlagt hur branden startat. Man har inte ens antytt hur han ska ha tänt eld för det har man ingen uppgift om. Det måste man kunna begära för en fällande dom, säger Sten-Åke Karlsson.

  Vad säger ni om att den tilltalade inte ringde räddningstjänsten då branden startade?

  – Det ligger honom i fatet och är ett av skälen till att domstolen har dömt honom, gissar jag. Jag hoppas att domen ska ogillas i hovrätten.

  Brann ner till grunden

  Ingen annan än 60-åringen ska ha varit på plats vid branden, men den som larmade var fastighetsägaren själv då han såg bilderna från övervakningskameran. När polis och räddningstjänst kom fram hade både boningshuset och ladugården brunnit ner till grunden och det fanns ingenting kvar att rädda.

  Uddevalla tingsrätt dömer mannen till fängelse i två år och sex månader.

  Mannen ska även betala skadestånd till två målsägande på 12 400 kronor respektive 5 000 kronor.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen