Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 maj 2017

  Satsningen på vindsnurra blev en mardröm

  Dåliga priser på el och elcertifikat gör att lantbrukare som satt gården i pant förlorar stort på sina vindkraftssatsningar.

   Förlorare. Per-Åke Persson, Christer Laurell och Bo Gunnarsson har tillsammans satsat 75 miljoner kronor på vindkraft, en satsning som går med förlust.
  Bild 1/2 Förlorare. Per-Åke Persson, Christer Laurell och Bo Gunnarsson har tillsammans satsat 75 miljoner kronor på vindkraft, en satsning som går med förlust. FOTO: Torbjörn Esping Myself
   Förlorare. Bo Gunnarsson, Per-Åke Persson och Christer Laurell har tillsammans satsat 75 miljoner kronor på vindkraft, en satsning som går med förlust.
  Bild 2/2 Förlorare. Bo Gunnarsson, Per-Åke Persson och Christer Laurell har tillsammans satsat 75 miljoner kronor på vindkraft, en satsning som går med förlust. FOTO: Torbjörn Esping Myself

  Turbinen på verket i skånska Snogeröd har levererat över förväntan sedan den började snurra 2010.

  – Första året var lysande, då hade vi nästan en miljon kronor i netto, berättar Per-Åke Persson, vars familj satte nio miljoner kronor i gården i pant och satsade i vindkraftverket utanför Höör.

  Men med åren har det gått allt sämre ekonomiskt. Vindkraftverket har fortsatt leverera el. Men priserna för el och elcertifikat har rasat. Det som var tänkt som en fin affär för familjen, har blivit en mardröm som kan kosta miljoner.

  – I fjol gick vårt verk back med 550 000 kronor, säger Per-Åke Persson.

  – Tanken med certifikaten när jag investerade var att de skulle fylla upp utrymmet, så att vi nådde en något så när acceptabel lönsamhet. Första året var man mer än nöjd, men sedan har det inte gått ihop.

  Per-Åke Persson är inte ensam i sin olycka. Runt matsalsbordet i Gamla Boo sitter också Christer Laurell och Bo Gunnarsson. Tillsammans har de satsat 75 miljoner kronor på vindkraft, pengar som de sannolikt aldrig kommer att få någon avkastning på. I bästa fall slipper de miljonförluster och konkurs.

  Att lönsamheten rasat beror tills stor del på att teknikutvecklingen gjort att utbyggnaden kunnat fortsätta trots lägre samlat elpris. Dagens effektivare verk klarar lönsamheten med lägre intäkt.

  – Teknikutveckling har varit förödande för oss. Och då kan man fråga sig, ska vi betala för den utvecklingen? Hade inte vi byggt då hade inte heller teknikutvecklingen gått framåt, säger Bo Gunnarsson.

  Christer Laurell, Bo Gunnarsson och Per-Åke Persson är besvikna på politikerna inte ser till att systemet med elcertifikat ger det stöd till lönsamhetskalkylen av förnybar energi som de och deras rådgivare kalkylerade med.

  – Det är ett svek kan jag tycka mot oss som har vågat satsa pengar i startskedet för att kunna dra det här lasset, säger Christer Laurell.

  I dag är det samlade elpriset på runt 38 öre per kilowattimme. Det behövs en väsentligt högre nivå för någon slags lönsamhet.

  – Vi behöver 50 öre. Vi hade en ursprunglig budget på 4,2 miljoner i intäkter. Nu är den nere på 2,2 miljoner, det säger sig själv att det är ohållbart, säger Per-Åke Persson.

  – Det krävs radikala åtgärder. Om allt detta tillsammans inte kan lösas anser vi det meningslöst att hålla på i elbranschen. Viljan att vara uthållig har trots allt en gräns.

  Relaterade artiklar

  Till toppen