Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 juni 2019

  Delikatessglass blev lönsam sidoaffär

  JOHANNISHUS

  Satsningen på glass blev en fullträff för mjölkproducenten Per Brunberg. Nu bygger han en ny mejeri- och produktionsavdelning för att kunna skala upp tillverkningen av den populära hantverksglassen.

  Solen gassar från en klarblå himmel när jag svänger in till den slottsliknande 1800-talsgården Björketorp utanför Ronneby. Per Brunberg tar emot utanför den pittoreska glasskiosken som om några veckor kommer att invaderas av turister från när och fjärran.

   Mjölkbonden Per Brunberg på Björketorps gård följde hjärtat och började producera glass.
  Mjölkbonden Per Brunberg på Björketorps gård följde hjärtat och började producera glass. FOTO: Johan Joelsson

  Satsningen på småskaligt producerad hantverksglass blev exakt den fullträff entreprenören hoppats på.

  – Problemet med mjölkproduktionen i dag är att det är så flippigt i priserna. Vi valde att satsa på glass för att få fler ben att stå på i företaget. Och det här är en av de roligaste satsningarna vi gjort, säger han.

   Mjölken till glassen hämtar Per Brunberg direkt från gårdens Krav-kor.
  Mjölken till glassen hämtar Per Brunberg direkt från gårdens Krav-kor. FOTO: Johan Joelsson
   Sommartid vallfärdar turister till Björketorps gård för att köpa stora strutar.
  Sommartid vallfärdar turister till Björketorps gård för att köpa stora strutar. FOTO: Johan Joelsson

  Per Brunbergs filosofi har ända sedan starten 2011 varit att göra en så äkta och oförfalskad produkt som möjligt. I princip alla råvaror som används till glassen kommer från närområdet. Den ekologiska mjölken hämtas från gårdens 120 Krav-kor. Den ekologiska grädden kommer från Skånemejerier, äggen och honungen från grannen. Bär köps in från producenter i Blekinge.

  – Ska vi bönder producera något på våra gårdar ska det genomsyras av hög kvalitet. För det uppskattas av konsumenterna! Vi får absolut inte falla till föga för något fusk, säger han.

   Sommartid innebär högtryck i glassfabriken.
  Sommartid innebär högtryck i glassfabriken. FOTO: Johan Joelsson

  Produktionen sker i steg. Per Brunberg börjar dagen med att hämta pinfärsk mjölk med sin budcykel. I mejeriet pastöriseras mjölken och blandas sedan med en smet bestående av äggula och socker. Därefter smaksätts och förpackas glassen för att sedan chockfrysas. När glassen är klar levereras den till restauranger, hotell och mässor samt säljs i gårdens glasskiosk som har öppet året runt.

  – Jag trodde att glass var en säsongsvara och att jag skulle få lugn och ro på vintern. Men helsike heller. Jag gör glass varje vecka året runt, men med en topp på sommaren, säger han.

   Per Brunberg vid vispen som rör ihop socker och äggulor till en smet.
  Per Brunberg vid vispen som rör ihop socker och äggulor till en smet. FOTO: Johan Joelsson

  Gården omsätter i dag cirka tio miljoner kronor. De senaste åren har intäkterna från glassen ökat och står numera för tio procent av den totala omsättningen.

  Det har fått Per Brunberg att investera tre miljoner kronor i en ny mejeri- och produktionsanläggning som snart ska stå klar. I den spatiösa byggnaden – som även ska erbjuda kulturevenemang och ta emot större festsällskap – sliter hantverkarna för att få de sista bitarna på plats.

  – Här kommer vi att kunna göra glass under bättre förhållanden. Det blir större och modernare. I dag arbetar vi mest med femliterstråg, men här kommer vi att även kunna göra pinnglass och strutar och kunna hålla ett större glassortiment, säger han.

   Merparten av glassen packas i femkilostråg som förses med etiketter.
  Merparten av glassen packas i femkilostråg som förses med etiketter. FOTO: Johan Joelsson
   Per Brunberg visar upp glassfabrikens italienska maskinpark.
  Per Brunberg visar upp glassfabrikens italienska maskinpark. FOTO: Johan Joelsson

  Vi går tillbaka till kiosken där Per Brunberg öppnar luckan till frysen och skopar upp en strut med hallonsorbet och saltlakrits. När det gäller smaker försöker han följa sina egna preferenser, men samtidigt vara lyhörd för önskemål från kunderna.

  – En gång kom det fram en tjej och frågade varför jag inte hade någon lavendelglass. Så jag beställde frö och förvällde. Det luktade förfärligt. Men jag skickade med lavendelglassen till en mässa. Den sålde slut direkt, jag blev väldigt snopen, säger han och ler.

   Per Brunberg har satsat tre miljoner kronor på en ny mejeri- och produktionsanläggning som ska stå klar inom kort.
  Per Brunberg har satsat tre miljoner kronor på en ny mejeri- och produktionsanläggning som ska stå klar inom kort. FOTO: Johan Joelsson

   

  Glassen

  2011 fick Per Brunberg livsmedelstillstånd och började producera glass i större skala. För sex år sedan byggde han en kiosk med självbetjäning där det finns möjlighet att köpa glass året runt. Under sommarlovet har kiosken även öppet för försäljning av lösglass.

   

  Björketorps gård

  Gården har varit i familjen Brunbergs ägo sedan 1909. Per Brunberg, som tog över driften 1985, driver den i dag tillsammans med sin son Ted. Björketorp har nominerats till LRF:s pris för ”Sveriges bästa gårdsmiljö” och fick 2011 priset ”Sveriges bästa arbetsmiljö”. Vid sidan om den ekologiska mjölkproduktionen med 120 kor är skogen och glassproduktionen de huvudsakliga inriktningarna.

   

  Företaget

  Bolagsnamn: Björketorps gård.

  Bolagsform: Enskild firma.

  Antal anställda: Tre anställda plus fyra säsongspersonal.

  Omsättning: Cirka 10 miljoner kronor.

  Resultat: ”Jättebra de senaste åren.”

  Vinstmarginal: ”Vi är nöjda.”

  Areal: 500 hektar skog och 250 hektar odlingsmark (vall och bete).

  Investeringar: ”Cirka tre miljoner kronor på en ny anläggning med plats för mejeri, glassproduktion, fester, konserter och event.”

  Så tänkte vi: ”Marknaden ropar efter lokalt och närproducerat, så det vore ett kardinalfel från vår sida att inte utnyttja det.”

  Tre tips till andra lantbruksföretagare

  • Kör aldrig annat än oförfalskat och äkta.

  • Lär dig att ta betalt.

  • Håll koll på ekonomin.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen