Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 september 2020

  Satsar på lamm – utökar och dubblerar antalet djur

  Hyltebruk.

  Marcus och Viktoria Gustavsson vill utöka sin verksamhet och dubblera antalet djur i produktionen. Nu uppmanar de fler som tvekar att våga ta steget och satsa på lamm.

  Strax utanför Hyltebruk i Hallands län driver Marcus och Viktoria Gustavsson Långaryds Lamm. De har tillsammans etablerat en framgångsrik lammuppfödning med styrd lamning tre gånger om året, vilket var en av anledningarna till att de stod som segrare till HK Scans leverantörspris förra året.

   Marcus Gustavsson hoppas på att kunna jobba heltid med djuren hemma på gården framöver.
  Marcus Gustavsson hoppas på att kunna jobba heltid med djuren hemma på gården framöver. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Tillsammans med morfar

  Historien startar egentligen redan 1996, när Marcus Gustavsson och hans morfar köpte fem får till gården. I dag har företaget utvecklats till ungefär 230 tackor, majoriteten är pälsfår men det finns även vita korsnings­tackor.

   Det finns drygt 230 tackor på gården.
  Det finns drygt 230 tackor på gården. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  En av grundpelarna för en hållbar produktion, menar Marcus Gustavsson, är ett bra bete. Blandningen i vallen på Långaryds Lamm består mest av rajgräs, timotej och ängssvingel, och man lägger även i både röd- och vitklöver. Vallarna förnyas som regel vart fjärde år.

  Pälsfåren lammar redan i februari vilket gör att de kan komma ut på bete i mitten av april.

  – När vi släpper ut så tidigt har vi ett fantastiskt gräs – det går inte att köpa för pengar, säger Marcus Gustavsson.

  Bra tillväxt

  Lammen vägs en gång i veckan och betesrotering sker var tredje dag.

  – Då är det lätt att kontrollera så att vi har en bra tillväxt. De bästa veckorna kan vi ha upp emot 300–450 grams ökning.

   Marcus och Viktoria Gustavsson vill utöka antalet djur till 400.
  Marcus och Viktoria Gustavsson vill utöka antalet djur till 400. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Han berättar om vikten av att hela tiden sträva efter att förenkla och korta ledtiderna.

  – Vi har våra rutiner som fungerar väldigt bra redan nu men vi har planer på att bygga en ny vägstation utanför stallet för att spara ännu mer tid framöver.

   Marcus Gustavsson lägger som vikt vid att ha ett bra bete till sina djur och roterar var tredje dag.
  Marcus Gustavsson lägger som vikt vid att ha ett bra bete till sina djur och roterar var tredje dag. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Förra året valdes Långaryds Lamm ut som testgård av HK Scan för att börja använda sig av en foderautomat. Förhoppningen var bland annat att stabilisera och öka lammens tillväxt – vilket visade sig fungera bra.

  – Det är viktigt att ha med kraftfodret hela tiden. Vi ställer in automaten i stallet så att djuren vänjer sig från början, sedan är det bara att ta traktorn och lyfta ut den på betet när det är dags, säger Marcus Gustavsson.

  Han blev så nöjd med foder­automaten att han köpte ytterligare en i våras.

  – Det är ett bra sätt att säkerställa att det alltid finns bra mat för djuren. Jag skulle varmt rekommendera andra producenter att göra samma sak, det går inte alls åt lika mycket foder som man skulle kunna tro.

  Använder allt

  Något annat som utmärker just Långaryds Lamm är att allt som gården producerar kommer till användning.

  – Vi har ett bra samarbete med Tranås Skinn och har även börjat sälja ull när vi klipper djuren, säger Marcus Gustavsson.

  Det är Viktoria Gustavsson som tar vara på ullen.

  – Jag gillar inte att saker och ting slängs, det är viktigt att ta till vara det som finns, säger hon.

   En viktig del i att säkerställa tillväxten på lammen är en foderautomat så att djuren alltid har fri tillgång på foder.
  En viktig del i att säkerställa tillväxten på lammen är en foderautomat så att djuren alltid har fri tillgång på foder. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Både Marcus och Viktoria Gustavsson har i dagsläget andra jobb vid sidan av gården. Målet är att i alla fall ha en heltidstjänst på gården, vilket förutsätter att produktionen måste öka rejält.

  – Det är det som är tråkigt med lammproduktion, det krävs så otroligt mycket djur för att ha möjlighet att vara hemma på heltid, säger Marcus Gustavsson.

  Paret har nyligen köpt en anslutande gård och vill öka besättningen till 400 djur.

  – De senaste åren har det varit en ökning hela tiden och slakterierna vill ha mer lamm. Vi måste alla hjälpas åt så att det produceras mer lamm i Sverige, säger Marcus Gustavsson.

   Viktoria Gustavsson arbetar deltid inom äldreomsorgen och spenderar resten av tiden med att jobba på gården.
  Viktoria Gustavsson arbetar deltid inom äldreomsorgen och spenderar resten av tiden med att jobba på gården. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Långaryds lamm

  Besättning: Omkring 230 tackor. Första lamning brukar ske i februari på köttraskorsningarna och i mitten av februari på pälstackorna. De vita köttraslammen föds upp inne på stall medan alla pälslamm släpps ut på bete.

  Areal: Gården har 60 hektar mark med arrende: cirka 15 hektar korn som tröskas, cirka 25 hektar vall som skördas tidigt till fåren, 10 hektar hästfoder till försäljning, 10 hektar naturbete, 50 hektar skog.

  Investeringar: Hösten 2019 byggdes ladugården ut för att utöka djurantalet och att göra utfodringen mer rationell med rälsteknik. Familjen har också investerat i en ny gård i närheten för att utveckla produktionen till 400 djur.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen