Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 augusti

  Sår majs som mellangröda för att bidra med foder

  Henrik Nilsson har sått majs efter höstvetet i år. Förhoppningen är att det ska kunna användas av djurbönder som lider av foderbrist i torkans spår.

   En vecka efter sådd har majsen kommit upp 5 centimeter på Henriksfälts gård i sydöstra Skåne. FOTO: HENRIK NILSSON
  Bild 1/2 En vecka efter sådd har majsen kommit upp 5 centimeter på Henriksfälts gård i sydöstra Skåne. FOTO: HENRIK NILSSON
   Henrik Nilsson vet inte om försöket med majs kommer att lyckas men hoppas att det ska kunna skördas och användas som grovfoder av lantbrukare som lider av foderbrist på grund av torkan.
  Bild 2/2 Henrik Nilsson vet inte om försöket med majs kommer att lyckas men hoppas att det ska kunna skördas och användas som grovfoder av lantbrukare som lider av foderbrist på grund av torkan.

  För tre veckor sedan tröskades höstvete på Henriksfälts gård i sydöstra Skåne. En vecka senare såddes majsen på 17 hektar och efter ytterligare en vecka har majsen kommit upp 5 centimeter och står i fina rader.

  – Dels ger det möjlighet att förlänga min säsong och dels har vi möjlighet att hjälpa andra bönder som inte har tillräckligt med foder, säger Henrik Nilsson.

  Själva idén har han fått från jylländska lantbrukare som praktiserar detta under år när spannmålsskörden är tidig. Själv har han inte testat det förut och menar att det innebär ett visst risktagande.

  – Jag kan inte säga att jag kommer att lyckas, blir det svalt väder kanske tillväxten avstannar, men har man inte provat vet man inte, säger han.

  Två jordbearbetningar gjordes innan sådd, först en grundare med tallriksredskap och därefter en lite djupare med kultivator.

  – Sedan har jag vältat innan och efter sådd för att få fin jord precis vid kärnfröet, säger han.

  Har även annan mellangröda

  Efter sådden har det kommit regn, om än i begränsade mängder, 7 millimeter, totalt. Eftersom spannmålsskördarna överlag blev låga på gården finns det näring kvar i jorden som en mellangröda kan dra nytta av. Han räknar inte med en kärnskörd av majs utan just att den ska kunna skördas under senhösten och användas till grovfoder.

  Henrik Nilsson har sått ytterligare en mellangröda på cirka 60 hektar, vilket är en blandning mellan korn, havre, och westerwoldiskt rajgräs.

  – Den skjuter upp nu och vi räknar med att skörda i oktober eller november, säger han.

  Försöker hitta ljusglimtar

  På gården finns en besättning med 25 dikor men skörden av mellangrödor ska gå till andra djurbönder eftersom vallen täcker det egna behovet. Huvudinriktningen på gården är smågrisuppfödning med 500 suggor. Totalt brukas 500 hektar. Normalt sett går den egna spannmålen till grisarna, men i år blir det inköpt färdigfoder på grund av de låga spannmålsskördarna. Särskilt vårkornet har drabbats hårt av torkan och gett mindre än halva normalskördar.

  – Vi vill inte komma i en situation i mars månad när fodret är slut och spannmålen kostar 3 kronor per kilo att köpa, säger han.

  För att ändå försöka hitta ljusglimtar denna tuffa säsong gick tröskningen lätt och vattenhalterna var rekordlåga.

  – Jag tror aldrig jag har tröskat vete med 11 procents vattenhalt, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Fast i låga spannmålspriser.

  LÄS OCKSÅ: Mjölk- och köttproduktion allvarligt hotad

  Till toppen