Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 december 2018

  Sänkt dieselskatt i vågskålen

  UPPDATERAD. Vinner Moderaterna och Kristdemokraterna dagens budgetomröstning väntar sänkt dieselskatt.

   Riksdagsdebatten om budgeten inleddes klockan 09.00 på onsdagsmorgonen.
  Riksdagsdebatten om budgeten inleddes klockan 09.00 på onsdagsmorgonen. FOTO: Ann Lindén

  Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation kommer med all sannolikhet att få mer stöd än övergångsregeringens budgetförslag. Stämmer det även när riksdagen i dag röstar om nästa års budget betyder det att dieselskatten sänks för lantbruket. Från och med den första juli 2019 höjs lantbrukets nedsättning med en krona. Hälften av den höjningen är tillfällig, den första januari 2020 sänks nedsättningen igen med 50 öre.

  760 miljoner i krisstöd

  I budgetreservationen finns också 760 miljoner kronor i krisstöd till torkdrabbade lantbrukare. Det är samma summa som den rödgröna regeringen föreslog före valet, men som övergångsregeringen bedömde som för politisk för att ta med i sin budgetproposition. Moderaterna och Kristdemokraterna vill även i linje med Skogsstyrelsens förslag lägga 72 miljoner kronor på ersättning för skador efter sommarens skogsbränder.

  I miljödelen av budgeten för 2019 skär Moderaterna och Kristdemokraterna bort den del som skulle gå till inventeringen av nyckelbiotoper. Totalt sänks budgeten för utgiftsområdet Miljö- och naturvård (Där jordbrukets miljöersättningar inte ingår.) med strax över två miljarder kronor.

  Kräver stöd från SD

  En förutsättning för att budgetreservationen från Moderaterna och Kristdemokraterna ska gå igenom är att Sverigedemokraterna röstar för den, vilket de sagt att de ska göra. Dessutom måste Centerpartiet och Liberalerna antingen rösta på reservationen, eller lägga ned sina röster. Båda partierna har sagt att de inte tänker rösta ja till övergångsbudgeten.

  Läs mer: Lantbruksfrågor samlas på hög i väntan på ny regeringLäs mer: M backar från sommarens krisförslagLäs mer: KD vill ge ränta på försenade stödLäs mer: Inget torskstöd i höstbudgeten

  Relaterade artiklar

  Till toppen