Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 februari

  Sänker arrendet till 1 krona per hektar

  Uppsala kommun sänker arrendekostnaden för sina naturbetesmarker till landets lägsta - 1 krona hektaren.

  – Vi vill ha fler betesdjur i staden för det är ett smart och billigt sätt att sköta om våra marker, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

   Kritiken mot kommunen gav effekt – Vilhelm Nilsson får sänkt arrende.
  Kritiken mot kommunen gav effekt – Vilhelm Nilsson får sänkt arrende. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen

  För snart ett år sedan skrev ATL om lantbrukaren Vilhelm Nilsson som arrenderar mark av Uppsala kommun i naturreservatet Hågadalen. ”Hågabonden” kritiserade kommunen för att inte ta hänsyn till de höga kostnader som det innebär att bedriva betesdrift på stadsnära betesmarker. Han hade under ett par års tid fört en dialog med kommunen om sänkta arrendeavgifter. Kommunen hade lovat en utredning om arrendena, utan att något hände. Vilhelm Nilsson var beredd lägga av som bonde.

  När ATL var i kontakt med kommunalrådet Erik Pelling förra året lovade han att snabba upp processen. Utredningen är nu klar och innebär att arrendena sänks till 1 krona hektaren och att kommunen står för stängsling och utbyte av uttjänt stängsel, medan arrendatorn står för underhållet.

  Totalt handlar det om cirka 300 hektar och ett tiotal arrendatorer.

  – Det här känns bara positivt och det är inte enbart en symbolisk gest, utan det betyder mycket i pengar. Det visar på en samarbetsvilja från kommunen som jag tycker känns väldigt bra, säger Vilhelm Nilsson och fortsätter:

  – Det här visar också att man som lantbrukare inte får ge upp. Vi får ofta jobba i motvind för att göra oss förstådda.

   Vilhelm Nilsson arrenderar naturbetesmark i Hågadalen i Uppsala.
  Vilhelm Nilsson arrenderar naturbetesmark i Hågadalen i Uppsala. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen

  Beslutet fattas formellt av kommunstyrelsen under veckan.

  – Vi vill att det ska märkas att Uppsala är en landsbygdskommun och vi har länge haft mål om fler betesdjur och fler betade marker. Betesdjur är ett smart sätt att sköta markerna och bevara den biologiska mångfalden, och det uppskattas av Uppsalaborna. Det här är också ett väldigt pedagogiskt sätt att visa hur allt hänger ihop, från jord till bord, säger Erik Pelling.

  Såvitt ATL erfar finns det ingen annan kommun som har ett så lågt arrende som Uppsala.

  – Det sänder en tydlig signal att kommunen är mån om att naturbetesmarkerna hålls öppna och att jordägaren uppskattar det vi gör. All heder åt jordägaren som inser detta, säger Erik Jerpdal, vice ordförande i Uppsala läns arrendatorsförening.

  För närvarande har Uppsala naturbetesmark som inte betas. Erik Pelling hoppas att det ska bli ändring på detta.

  – Min förhoppning är att det inte bara ska ge Vilhelm Nilsson råg i ryggen att fortsätta sitt viktiga arbete, utan även övriga lantbrukare. De stora vinnarna i det här är Uppsalaborna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen