Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 mars

  Fem sångsvanar får skjutas efter skördeskador

  Lantbrukare ansökte om skyddsjakt på sångsvan efter att djuren orsakat stora skördeskador. Nu är det klart att fem djur får skjutas – något som är väldigt ovanligt.

   Fem sångsvanar får skjutas av.
  Fem sångsvanar får skjutas av. FOTO: Mostphotos

  En lantbrukare i Örebrotrakten har ansökt om skyddsjakt på 80 sångsvanar vid fågelsjön Tysslingen. Lantbrukaren anger att 50 procent av vetet och att 80 procent av kornet redan är skadat och att det finns risk för mer skador i höstkorn och höstvete om 130 hektar.

  Under två veckors tid innan ansökan skickades in ska lantbrukaren dagligen ha försökt förebygga skador genom att skrämma bort svanarna, även genom skrämselmaterial som lånats av länsstyrelsen.

  Syftet är skrämsel

  I ansökan vill lantbrukaren få skyddsjakt på 80 djur, men länsstyrelsen tog beslutet att fem sångsvanar får skjutas av. Jakten tillåts fram till och med den 15 april.

  Skyddsjakten får bara äga rum på marker där annat skrämselmaterial finns placerat och skrämsel är syftet med jakten.

  Närkes ornitologiska förening fick yttra sig inför beslutet, och sade nej till skyddsjakt. Föreningen menade att skrämselskott bör ha samma effekt som att skjuta på fåglarna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen