Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 mars

  Sånga Säby satsar sig ur krisen

  Svidande förluster 2020 hindrar inte LRF från att satsa på sin konferensanläggning Sånga Säby. Kursgården ska stöpas om och 25 miljoner kronor investeras för att höja lönsamheten.

   Sånga Säby under renoveringen.
  Sånga Säby under renoveringen. FOTO: Erik Pihlo/LRF

  LRF:s egen konferensanläggning Sånga Säby, belägen ute på Ekerö i Stockholms län, gick med 81 miljoner kronor i förlust förra året. Verksamheten har hållit stängt sedan i somras och 27 personer förlorade jobbet.

  Men innanför väggarna har mycket hänt. I höstas började den nya vd:n Calle Glaumann och fick i uppdrag att utreda framtidsmöjligheterna för anläggningen.

  – De alternativ vi gick igenom var att antingen sälja Sånga Säby alternativt sälja driften, eller en omstart. Vi kom fram till att en omstart var den bästa vägen framåt.

   Calle Glaumann är vd för Bygruppen och Sånga Säby.
  Calle Glaumann är vd för Bygruppen och Sånga Säby. FOTO: LRF

  Till att börja med investeras 25 miljoner kronor för att rusta upp anläggningen och bredda kundkretsen. Strategin är att LRF:s kursgård på sikt ska bli en ”lantlivsdestination” med fokus på jordbruk, djur, vatten och skog. Mötes- och konferensdelen blir kvar, men Sånga Säby ska också bli något för familjer och privatpersoner, och för besökare från hela Mälardalen.

  – Pandemin öppnar också dörrar. Troligtvis kommer en del aktörer försvinna från marknaden och då kan vi förhoppningsvis stå för en stabil och lönsam verksamhet, säger Calle Glaumann.

  En bransch i kris

  Hela mötes- och konferensbranschen tufsades till rejält förra året. Nästan två tredjedelar av jobben i sektorn försvann under pandemin, enligt branschorganisationen Visita. Intäkterna rasade.

  – Det är otroligt mycket pengar som försvunnit i branschen. Det kommer att bli svårare för många att få finansiering för att investera och rusta upp sina verksamheter, säger Visitas chefekonom Thomas Jakobsson till ATL.

   Thomas Jakobsson är chefsekonom på branschorganisationen Visita.
  Thomas Jakobsson är chefsekonom på branschorganisationen Visita. FOTO: Visita

  Men hittills har det bara blivit ett fåtal konkurser bland anläggningarna, fortsätter han:

  – Ofta äger man sin fastighet och har ett större utrymme för hur man vill använda den. Men många är väldigt försiktiga med kostnader och det är många som kämpar för att hålla näsan över vattenytan.

   Välbesökt på Sånga Säby under stämman 2018. Men stämman 2021 blir som i fjol uppdelad på två versioner - en på våren och en på hösten, och det blir mer digitalt.
  Välbesökt på Sånga Säby under stämman 2018. Men stämman 2021 blir som i fjol uppdelad på två versioner - en på våren och en på hösten, och det blir mer digitalt. FOTO: Cecilia Persson

  Konferensmarknaden i Sverige har försvagats stegvis de senaste tjugo åren med lägre omsättning, enligt Visita. Konkurrensen har hårdnat under många år. Och det går att se på resultaten – Sånga Säby har inte varit någon kassako för LRF. Dotterbolaget Bygruppen som Sånga Säby ingår i har gått med förlust eller gjort blygsamma vinster nära nollstrecket de senaste åren.

  Men Sånga Säby har andra värden för LRF än bara de rent ekonomiska:

  – Jag ser Sånga som en del av kittet i folkrörelsen i LRF. Det ska vi vårda och ära. Men som alla dotterbolag så ska vi leverera finansiella resultat och bidra till LRF:s strategiska mål. Nu har vi fått en första grundpott med pengar och vi hoppas kunna bygga en stark position på marknaden, säger Calle Glaumann.

  När öppnar ni igen?

  – Vi öppnar 6 september om inte pandemin sätter stopp. Vi börjar som renodlad mötesplats precis som innan, för att sedan växla in privat- och weekendgäster.

  FAKTA: Sånga Säby genom krisen

  Förra året redovisade Sånga Säby en förlust på 81 miljoner kronor.

  27 personer blev av med jobbet. 4 personer är kvar från den ursprungliga personalstyrkan. Inför nystarten ska mer personal anställas.

  Sånga Säby har hittills fått 3,8 miljoner kronor i statliga coronastöd. Det mesta har gått till korttidspermitteringar.

  Genom ett beslut från LRF:s riksförbundsstyrelse investeras 25 miljoner kronor i anläggningen.

  Anläggningen rustas upp invändigt och utvändigt.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen