Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juni 2020

  Samurajgeting nytt vapen mot bärfis

  Florens.

  Italien sätter in ett nytt vapen i kampen mot den brunmarmorerade bärfisen: Samurajgetingar. Miljontals getingar släpps ut i hopp om att ta kål på bärfisens larver.

   Brunmarmorerad bärfis, halyomorpha halys.
  Brunmarmorerad bärfis, halyomorpha halys. FOTO: Shutterstock/TT

  I år hoppas de italienska lantbrukarna i norra delarna av landet att skadorna från den asiatiska bärfisen ska gå ner märkbart. Jordbruksministeriet har precis gett sitt tillstånd till att släppa ut miljontals samurajgetingar, som är en av bärfisens få naturliga fiender, i alla drabbade regioner.

  Äter upp larverna

   Samurajgetingen lägger sina ägg i den brunmarmorerade bärfisens.
  Samurajgetingen lägger sina ägg i den brunmarmorerade bärfisens. FOTO: TT

  Samurajgetingen är det enda sättet att effektivt bekämpa skadeinsekten i dag. Den extremt lilla getingen, som är högst två millimeter lång, lägger sina ägg i bärfisens. Getinglarverna äter sedan upp bärfisens larver.

  En enda getinghona kan lägga över fyrtio ägg, tio gånger om året.

  Läs mer: Fruktad bärfis ska stoppas med nya fällorLäs också: Skadlig bärfis på väg till Sverige

  Snart i Sverige

   Samurajgetingen, trissolcus japonicus.
  Samurajgetingen, trissolcus japonicus. FOTO: TT

  Förra året orsakade den asiatiska bärfisen skador för över sju miljarder kronor och förstörde stora delar av skördarna av frukt och grönsaker i norra Italien. Den äter dock det mesta den kommer över, även spannmål. Bärfisen flyttar sig snabbt, är inte känslig för kallt klimat, och enligt experterna är det bara en tidsfråga innan den kommer även till Sverige.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen