Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 augusti 2017

  Samtliga fåglar avlivade och stallarna sanerade

  Smittbekämpning av newcastlesjuka i Kalmar län pågår - inga nya fall hittade.

   Samtliga fåglar i den drabbade besättningen är nu avlivade och stallarna saneras.
  Samtliga fåglar i den drabbade besättningen är nu avlivade och stallarna saneras. FOTO: Mostphotos

  I förra veckan konstaterades newcastlesjuka på en gård med 4 000 fjäderfä utanför Kalmar. Newcaslesjukan hos äggproducenten upptäcktes genom en anmälan till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i tisdags.

  Samtliga fåglar i besättningen är nu avlivade och stallarna saneras.

  Restriktioner gäller fortfarande

  Inga nya fall av newcastlesjuka har rapporterats hittills, men restriktioner i området gäller fortfarande för att motverka risken för smittspridning.

  – Det är viktigt att fortsätta motverka smitta i området och framför allt att ha ett gott smittskydd på gårdsnivå säger Lena Hult på avdelningen för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

  Gäller alla fjäderfä

  Efter att prover från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, påvisade newcastlesmitta införde Jordbruksverket den 17 augusti ett skyddsområde med tre kilometers radie kring den drabbade gården och ett övervakningsområde med 10 kilometers radie.

  Restriktionerna i området gäller samtliga fjäderfän, alltså både fåglar i fjäderfäanläggningar, hobbyhöns och sällskapsfåglar.

  Läs mer: Newcastlesjuka hos fjäderfä i Sverige

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen