Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 september 2010

  Sämsta träet perfekt till hus

  Ihåliga byggelement av trä isolerar lika bra som stenull. Nytt unikt byggmaterial skippar det fossila.

  Som lego. Byggelementen av Isotimber läggs samman som byggklossar av lego. "Isotimbergs affärsidé är att sälja själva byggklossarna, inte hela hus", säger Mikael Östling, grundare till Isotimber. Det som ska säljas är byggklossar som är 300 milimeter breda, 130 millimeter höga och 2 400 millimeter långa. Det ska också finnas färdiga knutar. I första hand isktar Isotimber på att sälja byggelement till villor och småhus. Foto: Gunno Rask
  Bild 1/2Som lego. Byggelementen av Isotimber läggs samman som byggklossar av lego. "Isotimbergs affärsidé är att sälja själva byggklossarna, inte hela hus", säger Mikael Östling, grundare till Isotimber. Det som ska säljas är byggklossar som är 300 milimeter breda, 130 millimeter höga och 2 400 millimeter långa. Det ska också finnas färdiga knutar. I första hand isktar Isotimber på att sälja byggelement till villor och småhus. Foto: Gunno Rask
  Dåligt granvirke kan fungera utmärkt som byggmaterial med god isoleringsförmåga. Foto: Gunno Rask
  Bild 2/2Dåligt granvirke kan fungera utmärkt som byggmaterial med god isoleringsförmåga. Foto: Gunno Rask

  Träråvara av sämsta kvalitet kan få ett helt nytt användningsområde. En ny svensk uppfinning gör hela byggelement av, i första hand, dåligt granvirke.
  – Det unika är ett byggelement helt i trä med ett kanalsystem med stillastående luft inuti. Det har väckt enormt intresse. Det ringer folk dagligen och gratulerar till en unik produkt, säger Mikael Östling, vd och grundare till företaget Isotimber.

  Mikael Östling började redan som 21-åring i träbranschen i mitten på 90-talet. Först var det ett inredningssnickeri som gjorde avancerade trätrappor.

  Idén till ett nytt miljövänligt och välisolerat byggmaterial har legat och grott i många år. Efter många tester har han kommit på hur han ska göra.

  Hälften går bort

  En planka går igenom en hyvel med sex kuttrar som både formar och gör många små spår i materialet. Runt 50 procent av materialet hyvlas och fräses bort. Det tar bort alla vridningar i plankan och kvar blir en mjuk träbit som limmas ihop i skikt för att skapa ett kanalsystem. Fyra skikt plywood limmas också in i konstruktionen.
  – Vi ligger bara någon procent från stenull i isoleringsförmåga.

  Anpassar sig

  Varje bit blir en byggkloss som är 300 millimeter bred och 130 millimeter hög och 2 400 millimeter långa.
  Isotimberstommen är öppen för diffusion och anpassar sig därför efter omkringliggande luftfuktighet.
  – Med en isotimberstomme behövs ingen plast, inga reglar, ingen isolering och ingen vindpapp. Du kan dessutom punktera väggen var och hur du vill.

  Monteras på plats

  Byggklossarna produceras i en helt automatiserad process och fraktas sedan till byggplatsen för att limmas och skruvas ihop.
  – Vi tar en råvara av sämsta kvalitet som är svårt att göra något vettigt av i dag. Enda nackdelen är att det går åt mycket råvara.

  Men allt överblivet material går det att göra till exempel pellets av för uppvärmning. De färdiga väggarna går att klä med i princip vad som helst, både invändigt och utvändigt.
  – Men har du ett lufttätt material utvändigt måste det vara en luftspalt mellan till exempel en tegelvägg och Isotimberelementet.

  Bygg bort brandrisken

  Invändigt ska det vara en gipsskiva för att väggen ska få rätt brandklassning. Mikael Östling rekommenderar att sätta gipsskivan dikt an den innersta plywoodskivan för bästa hållfasthet.
  Under hösten ska ett första provhus av Isotimber byggas utanför Östersund.

  Härje Rolfsson

  Relaterade artiklar

  Till toppen