Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 juli

  Sämre skördeår internationellt drar upp vetepriserna

  Skörden fortskrider i Europa med varierande resultat. Veteskörden väntas totalt sett bli den lägsta på flera år.

   Vete skördas på Näsbyholm. Arkivbild.
  Vete skördas på Näsbyholm. Arkivbild. FOTO: Thomas Löfqvist / Sydsvenskan / TT

  I förra veckan var vädret i centrala och östra Europa generellt svalt med regnskurar medan det var torrt i delar av västra Europa, framför allt i Frankrike och Spanien.

  Den tyska skörden av höstkorn har störts av återkommande regn på många håll i landet. I mars och april var det däremot torrt och i maj förekom frost vilket påverkade grödorna negativt. Det tyska bondeförbundet (DBV) bedömer att skörden av höstkorn blir nio procent lägre än förra årets 9,8 miljoner ton. Förutom en lägre hektarskörd är arealen också mindre än förra året. Totalskörden ligger ungefär på femårssnittet. DBV konstaterar att regnet i maj och juni kom för sent för att grödan skulle återhämta sig. De regionala skillnaderna i skörd är dock mycket stora.

  Skörden av höstvete och höstraps har börjat i landet och lantbrukare hoppas nu på torr väderlek så att skörden kan fortskrida och att vetets kvalitet inte äventyras. Samtidigt behövs regn för att fodermajs och vall ska växa till.

  Vetet påverkat av torka

  I Frankrike har grödorna lidit av torka under våren och sådden av vete i höstas var besvärlig på grund av kraftiga regn, vilket också ledde till en mindre areal av grödan. I början av juli spådde det franska jordbruksdepartementet att veteskörden blir omkring 20 procent lägre än förra året och 12 procent lägre än femårssnittet.

  Torka har även påverkat vetet i de södra delarna av Ryssland där tröskningen började för några veckor sedan.

  Lägsta på åtta år

  I det amerikanska jordbruksdepartementets senaste Wasde-rapport uppskattades EU:s veteskörd bli den lägsta sedan 2012-2013, framför allt på grund av sänkta skördeprognoser för Spanien och Frankrike. Veteskörden väntas också bli sämre i USA, Ryssland och Marocko vilket bidrog till att prognosen för hela världens veteskörd 2020/2021 sänktes med 4 miljoner ton jämfört med förra månaden till 769 miljoner ton.

  International Grain Council (IGC) drog ned sin uppskattning för världens veteskörd med 6 miljoner ton till 762 miljoner ton för 2020/2021 vilket är i nivå med förra årets veteskörd.

  Med stöd av de dåliga skörderesultaten i delar av Europa och Svartahavsområdet gick vetepriserna upp med 3 procent jämfört med förra månaden, enligt IGC:s prisindex, och är 3,9 procent högre än förra året.

  Relaterade artiklar

  Till toppen