Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 november 2019

  Sämre resultat men hög värdering för skogsbolagen

  Skogsbolagen presenterar ett försämrat resultat för tredje kvartalet i år. Men skogsägarna Holmen och SCA passar på att fördubbla värdet på sin skog, vilket har fått aktierna att stiga i värde.

   När rapporterna presenterades stod det också klart att SCA och Holmen byter värderingsprincip för sina respektive skogsinnehav.
  När rapporterna presenterades stod det också klart att SCA och Holmen byter värderingsprincip för sina respektive skogsinnehav. FOTO: Mostphotos

  Massapriset har sjunkit från rekordnivån på 1 230 dollar per ton förra året, till dagens drygt 820 dollar per ton, och trävarupriserna är pressade. Det fick till följd att skogsbolagen presenterade ett sämre resultat för det tredje kvartalet i år.

  SCA upplever dock att prisbotten kan vara nådd för vissa produkter.

  – För kraftliner och massa är det inte fortsatt fritt fall utan någon form av stabilisering, säger Björn Lyngfelt som är kommunikationsdirektör på SCA.

  När det gäller trävarumarknaden är efterfrågan god. Utbudet är dock väldigt stort på grund av stora barkborreangrepp i Centraleuropa. Priserna pressas därför ner.

  Ny värderingsprincip

  När rapporterna presenterades stod det också klart att SCA och Holmen byter värderingsprincip för sina respektive skogsinnehav. Tidigare värderades skogens virkesförråd utifrån dess avkastning och själva marken värderades till inköpsvärdet, som ligger långt tillbaka i tiden.

  Det senaste året har AMF köpt majoritetsandelen i Bergvik Öst AB och Södra har köpt Bergvik Skogs markinnehav i Baltikum. Det har visat att det inte är så stor skillnad mellan priset på små och stora fastigheter.

  Viktigt med rätt värdering

  Från den 1 januari 2020 ska SCA:s skogsinnehav i högre utsträckning baseras på marknadsvärdet vid skogsaffärer i de områden SCA har skogsmark.

  – Det är rimligt att vi bottnar i dessa affärer och vi är skyldiga att värdera SCA:s skogsinnehav så rätt som möjligt, säger Björn Lyngfelt och påpekar att det är viktigt med rätt värdering av skogsinnehavet för aktiemarknaden och dess analytiker.

  Preliminära beräkningar gör att Holmens drygt 1 miljon hektar skogsmark får ett värde på mellan 39 och 43 miljarder kronor. Det kan jämföras med 19,1 miljarder kronor med det gamla värderingssättet.

  – Bolagen gör helt rätt. Även om vi vetat tidigare att skogen varit mer värd, blir det tydligare när de själva anger det, säger Oskar Lindström som är analytiker på Danske Bank.

  Aktierna stiger

  SCA:s skogsinnehav på 2,6 miljoner hektar får ett marknadsvärde på 63-67 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 34 miljarder kronor med det gamla sättet att värdera.

  Blir ni ett skogsbolag med industri nu?

  – Ja, det har vi varit sedan delningen i Essity och SCA. Skogen är den unika resursen och runt den har vi en industri, säger Björn Lyngfelt.

  Sedan delårsrapporten presenterades den 30 oktober har SCA:s aktie stigit, och det har även Holmens aktie gjort sedan bolagets rapport presenterades den 18 oktober.

  Relaterade artiklar

  Till toppen