Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 augusti 2019

  Sämre äppelskörd än väntat: ”Det är tufft”

  Förra året var riktigt bra för många äppelodlare. Men i år kom bakslaget.

  – Det borde ha ökat en del i år. Det var mycket blomknoppar och såg bra ut tills det frös, säger Henrik Stridh, VD på Äppelriket.

  FOTO: Mostphotos

  Den värme som ställde till det för många klarade äppelträden bättre och det blev en bra blomperiod. I år har däremot många äppelodlare drabbats av vårens frost och hagel, vilket ATL tidigare rapporterat om.

  – Det har varit rätt bökigt för fruktodlare, säger Henrik Stridh, VD för den ekonomiska föreningen Äppelriket i Österlen.

  Värst drabbat är nordöstra Skåne och efter dem västra sidan, medan det i sydöstra Skåne beskrivs vara en mer hygglig skörd.

  – Det är tufft på vissa håll. Framför allt nordöstra Skåne där det under tre år på raken inte har varit så bra. En del odlare har det verkligen tufft nu. Det är bara att hålla tummarna att det blir bra väder inför nästa säsong.

   – Min prognos säger att vi ligger på cirka 34-35 procent mindre skörd än förra året, säger Henrik Stridh.
  – Min prognos säger att vi ligger på cirka 34-35 procent mindre skörd än förra året, säger Henrik Stridh. FOTO: Pressbild, Äppelriket

  Läs mer: ATL TV: Jättefläkt skyddar äppelodlingen

  Mindre äppelskörd på flera håll

  Äppelriket har även en fruktodlare i Småland, två i Blekinge och en i Östergötland. Där beskrivs samma tendenser och skörden väntas bli mycket mindre än i fjol.

  – Min prognos säger att vi ligger på cirka 34-35 procent mindre skörd än förra året, säger Henrik Stridh och berättar att de har börjat plocka de allra första Discovery, som är den första stora huvudsorten.

  Men nivån ligger lite lägre än förväntat.

  – Det borde ha ökat en del i år. Det var mycket blomknoppar och såg bra ut tills det frös, säger Henrik Stridh.

  David Rudenstam, fruktodlare i Jönköping på Rudenstam bär och frukt, berättar att det hos dem också blir en sämre skörd och lutar åt någonstans mellan 50 till 60 procent mindre än ett normalår.

  – Det är fjolårets torka som har spelat in. Träden var så eftersatta så de orkar inte bilda mer knoppar i tillräckligt stor skala. Sedan var det frostnätter som gjorde att många av de blommor som kom frös. Inte alla men delar av dem, säger han och tillägger att det hade varit riktigt problematiskt i år om de enbart hade ägnat sig åt fruktodling.

  Som tur är har företaget fler projekt, som gårdsbutik och kafé.

  Läs mer: Nattfrost oroar skånska äppelodlare

  Färre äpplen men god smak

  Sorterna Aroma, Ingrid Marie, Cox orange och Elise tillhör några av de som levererat sämre i år. Frida däremot verkar klara frosten bättre och det ser ut att bli en lika stor skörd som förra året.

  Många trädsorter genererar också olika mycket frukt beroende på år. Har de mycket blomknoppar ena året så vilar trädet gärna året efter. Trots ett tuffare år för äppelodlare finns det en ljusglimt enligt Henrik Stridh.

  – Det har varit en hyggligt varm sommar med bra tryck i träden och har bildats mycket socker i frukten. Så de är stora, fina storlekar med bra smak, men inte så mycket.

  Relaterade artiklar

  Till toppen