Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 juni

  Samverkan ökade vinsten med 20 procent

  Canberra, Australien

  I projektet Farming Together – jordbruka tillsammans – fick lantbrukare i Australien råd och stöd för att samarbeta bättre. Nära 30 000 bönder deltog och många ökade sin lönsamhet betydligt.

   Lorraine Gordon, chef för projektet Farming Together vid Southern Cross University.
  Lorraine Gordon, chef för projektet Farming Together vid Southern Cross University. FOTO: Farming Together

  – Vissa grupper har ökat sin gårdsvinst med tjugo procent, säger Lorraine Gordon, chef för programmet som drivits vid Southern Cross University.

  Målet med projektet, som pågick mellan 2016 och 2018 och finansierades av Australiens jordbruksdepartement, var att öka lantbrukarnas lönsamhet genom att få dem att samarbeta mera.

  Hela 28 500 bönder från 450 olika jordbruksgrenar ville vara med i projektet. Bland annat deltog 224 redan etablerade kooperativ, 69 nya kooperativ bildades och en mängd andra typer av samarbeten påbörjades.

  Inte ovanligt med lantbrukskooperativ

  Planen är att Farming Together nu ska gå in i en ny fas, eftersom projektet har varit så framgångsrikt. Sedan det avslutades har det varit val i Australien, men samtal pågår med den nybildade regeringen om hur man ska gå vidare.

  Lantbrukskooperativ är inte ovanliga i Australien. De finns inom många jordbrukssektorer, som socker, mandel, fisk, mjölk och nötkött.

  – Eftersom det är dyrt för en bonde att ensam starta upp en produktionsenhet fungerar kooperativ bra som ett steg i att öka intäkterna, säger Lorraine Gordon.

   Charlois-korsningar i Queensland, Australien.
  Charlois-korsningar i Queensland, Australien. FOTO: Jen Watson/Shutterstock/TT

  Lantbrukarna som deltog i Farming Together kunde få hjälp med allt från redovisning till juridik, marknadsföring och webbutveckling. Totalt fanns 50 olika experttjänster med i projektet.

  – De mest eftertraktade råden var runt affärssidan, som juridiska och finansiella råd. Det var inte många bönder som behövde hjälp med själva odlingarna, säger Lorraine Gordon.

  – Dessutom fick vissa grupper kontanter, ett belopp i handen, som gav dem möjlighet att förverkliga sina samarbetsidéer.

  Samarbete viktigt i svåra tider

  Den genomsnittliga kontantsumman låg på runt 1,1 miljoner kronor, men det fanns även grupper som fick upp till 1,6 miljoner kronor.

  Lorraine Gordon menar att Farming Together även kan erbjuda lösningar till de komplicerade problem som klimatförändringar skapar på den australiska landsbygden.

  – Det är genom att samarbeta som vi förblir motståndskraftiga under svåra tider, säger hon.

  Relaterade artiklar

  Till toppen