Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 maj 2019

  På Västlands vågar de samarbeta

  TIERP

  De äger sin gård tillsammans och samarbetar med lantbrukare i närheten om både foder, gödsel och underhåll. Vännerna Gustav Thell och Fredrik Olsson tror på samverkan.

  – Det måste gynna båda parter, säger Fredrik Olsson.

   Fredrik Olsson och Gustav Thell med praktikanterna Gustav Persson och Simon Wester.
  Fredrik Olsson och Gustav Thell med praktikanterna Gustav Persson och Simon Wester. FOTO: Anna Ek

  För snart fyra år sedan snubblade de båda vännerna över Västlands gård när de kollade på en annan närliggande fastighet. I dag bor de på och driver gården med inriktning på produktion av ekologiskt spannmål.

   Fredrik Olsson och Gustav Thell - ägare till Västlands gård.
  Fredrik Olsson och Gustav Thell - ägare till Västlands gård. FOTO: Anna Ek

  Samverkan en möjlighet

  Verksamheten färgas av samverkan. Ingen av lantbrukarna är intresserad av djurproduktion, vilket ligger bakom valet att helt inrikta sig på spannmål. Eftersom verksamheten inte håller djur, tar de hjälp av lantbrukare i närheten. Västlands bidrar med grovfoder i utbyte mot gödsel eller andra tjänster.

   Claas Axion 850 och Väderstad Spirit, 6 meter, står lastad för avlastning efter transport från Skåne.
  Claas Axion 850 och Väderstad Spirit, 6 meter, står lastad för avlastning efter transport från Skåne. FOTO: Anna Ek

  En lantbrukare i närheten hjälper dem till exempel med svetsning och smide för att underhålla gårdens maskiner. Både Gustav Thell, 30, och Fredrik Olsson, 29, värderar samarbete högt och uppmuntrar andra bönder att försöka sig på samma sak.

  – Räkna på vad samarbetet ger. Det behöver inte vara på millimetern men ungefär. Det är också viktigt att det inte bara är det ena företaget som tjänar på det, säger Fredrik Olsson.

  – Det kanske blir fel första gången, det måste det få lov att bli. Huvudsaken är att det rätar ut sig så småningom, så båda vinner på det i slutändan, tycker Gustav Thell.

  Maskinsamarbete med skånsk gård

  De samarbetar även med Fredrik Olssons familjegård i Skåne, genom utbyte av maskiner. Eftersom odlingssäsongerna ser olika ut i olika delar av landet har gårdarna möjlighet att dela på ett ekipage för sådd. När sådden är klar på gården i Skåne körs såmaskin och traktor till Tierp med lastbil för att fortsätta vår- eller höstbruket där.

   Gårdens Massey Ferguson 7624, Claas Axion 850 och Valtra 8550.
  Gårdens Massey Ferguson 7624, Claas Axion 850 och Valtra 8550. FOTO: Anna Ek

  Driver gården ihop

  Gustav Thell och Fredrik Olsson lärde känna varandra genom sitt lantbruksintresse, vilket blev grogrunden för deras gemensamma företag. Köpet av gården blev möjligt med hjälp av Fredrik Olssons föräldrar, men företaget drivs av de unga lantbrukarna själva.

  – Arbetsfördelningen är rätt flexibel. Det är den som kommer först till traktorn som får så. Vi har bytt rätt mycket, det är någon som harvar en dag och någon annan som plöjer, säger Gustav Thell.

  Arbetet delas upp så att den som har ett intresse för uppgiften sköter den. Att få ägna sig åt sitt intresse tror de är en nyckel till att få arbetet att gå ihop. Det är även ett medskick de vill göra till andra lantbrukare, främst till de som vill starta ett nytt företag.

  – Gör det du tycker är roligt och det du är bra på. Att göra sådant du tycker är tråkigt eller är dålig på är ineffektivt. Låt andra göra det i stället, säger Fredrik Olsson.

   Västlands gård vid ån Tämnaren.
  Västlands gård vid ån Tämnaren. FOTO: Anna Ek

  Man måste kunna prova

  De är glada över att få prova sina vingar, även om gården hitintills inte gått med positivt reslutat.

  – Banken tycker att det är okej. De har räknat på det och vet att det borde gå att driva, men att de första åren kan vara svåra, säger Fredrik Olsson.

  Han tillägger att det är en fördel att ha god kontakt med banken, speciellt som ung. Både han och Gustav Thell trycker på att om ekonomin går ihop på pappret, ska man våga testa. Det värsta som kan hända är att man får sälja, säger de.

  Västlands gård

  Ägare: Fredrik Olsson och Gustav Thell

  Bolagsform: Aktiebolag, delägt 50/50

  Köpt: Hösten 2015

  Resultat: ”Tyvärr minus, där en orsak är förra årets torka.”

  Areal: 320 hektar ägt, 180 hektar arrenderat

  Verksamhet: Ekologisk spannmålsproduktion utan egen djurhållning. Uthyrning av bostäder och boxplatser för uthyrning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen