Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 oktober

  Salmonella konstaterad på Jordberga biogas

  Salmonella har upptäckts i Gasums biogasanläggning på Jordberga i skånska Klagstorp.

   Om salmonellan i biogasanläggningen har någon koppling till salmonellaförekomsten på de fem skånska grisgårdarna som ATL tidigare skrivit om går inte att säga i nuläget.
  Om salmonellan i biogasanläggningen har någon koppling till salmonellaförekomsten på de fem skånska grisgårdarna som ATL tidigare skrivit om går inte att säga i nuläget. FOTO: Gasum

  Smittan upptäcktes i företagets eget kontrollprogram och i förra veckan blev den bekräftad.

  – Vi har konstaterad smitta på ett par punkter i anläggningen. Just nu arbetar vi med att kartlägga var den skulle kunna ha kommit in i anläggningen och med att ta fram ett åtgärdsprogram för att trycka ned smittan på anläggningen, säger Markus Olsson, chef för den svenska biogasverksamheten på Gasum.

  De vet ännu inte vilken typ av salmonella det rör sig om. Svar på det ska komma senare i veckan.

  Ingen smitta bland råvarorna

  Jordberga använder grödor och vegetabiliska biprodukter i sin produktion av biogas. Enligt Markus Olsson har salmonella inte påvisats bland råvarorna.

  – Vi får se hur det här utvecklar sig, men just nu är det inget som tyder på att det skulle ha kommit in från råvarusidan, säger han och fortsätter:

  – Vi har också transporter av biogödsel ut, det kan ha kommit in därifrån eller från personal som är på anläggningen, men också från skadedjur. Tyvärr finns det just nu ett ökat smittryck i regionen, vi kan inte helt isolera oss.

   Markus Olsson.
  Markus Olsson. FOTO: Torbjörn Esping

  Gödseln kan spridas

  Om salmonellan i biogasanläggningen har någon koppling till salmonellaförekomsten på de fem skånska grisgårdarna som ATL tidigare skrivit om går inte att säga i nuläget.

  – Det kan vi bara spekulera om. Vi räknar med att få salmonellan typad de närmaste dagarna och då kanske det är lättare att veta.

  Biogödseln som produceras på anläggningen går ut till ett antal lantbrukare som sprider den på sina fält. När smittan upptäcktes stoppades utleveranserna av gödseln, men nu har Gasum fått klartecken av SVA att gödseln kan spridas på åkrarna under förutsättning att den plöjs eller myllas ned.

  – Sprider man ut och plöjer ned den och det är låga temperaturer i marken minskas risken för spridning. Det är så låga koncentrationer också när det kommer ut på ett fält så det finns inga risker då, är bedömningen. Gasum följer de rekommendationer som ges av SVA om hantering av smittad gödsel och har en tät dialog kring hanteringen, säger Markus Olsson.

  LÄS MER: Smittkälla för ovanlig salmonella ännu okänd

  Omfattande hygienkrav skärps

  Gödseln sprids för närvarande direkt, och enligt nuvarande rekommendationer ska den inte komma in på lantbruk med djurhållning eller lagras i närheten av djurbesättningar.

  Förutom att utöka provtagningen och kartlägga salmonellaförekomsten på anläggningen har processtemperaturerna i rötkamrarna höjts för att hämma bakterierna. Hygienkrav och begränsningar av antalet besökare är redan omfattande på grund av coronarestriktioner.

  – Det här föranleder ytterligare noggrannhet med besökare och hygien, säger Markus Olsson.

  LÄS OCKSÅ: Grisföretagarens råd om du drabbas av salmonella

  Relaterade artiklar

  Till toppen