Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 juli 2019

  Salmonella funnen på gård – samtliga höns måste avlivas

  Alla höns på en gård i Sydsverige måste avlivas efter att prover visat på förekomst av salmonella. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom.

   Proverna togs i temporära inhägnader som flyttas varannan dag. Ägaren menar därför att det inte har varit fastställt att dennes djur har burit på smittan. Bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.
  Proverna togs i temporära inhägnader som flyttas varannan dag. Ägaren menar därför att det inte har varit fastställt att dennes djur har burit på smittan. Bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Det var i maj i år som en kontroll visade på salmonella i fjäderfäbesättningen på den aktuella gården. Jordbruksverket beslutade då att samtliga höns på gården skulle avlivas och destrueras för att undvika spridning av smittan.

  Oklart om hönsen bar smittan

  Gårdens ägare överklagade Jordbruksverkets beslut till förvaltningsrätten. Enligt ägaren var det inte fastställt att det verkligen var hens djur som bar på smittan, då proverna tagits i temporära inhägnader som flyttas varannan dag. Ägaren ska därför ha efterfrågat ett omprov utan att få någon respons.

  Beslutet kvarstår

  Förvaltningsrätten bedömer att oavsett om smittan kommer från de aktuella hönorna eller inte så har bakterierna ändå funnits bland dem, vilket ökar risken att de kan ha smittats med salmonella. Domstolen anser därför att Jordbruksverkets beslut har varit rimligt, och överklagan avslås.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen