Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 oktober

  Säffle får gigantisk laxodling

  Premium Svensk Lax AB har fått miljötillstånd att bygga Sveriges första landbaserade laxodling i Säffle.

   Laxodlingen i Säffle är bara början, enligt företaget, som ser för sig en fortsatt expansion med liknande anläggningar i Sverige.
  Laxodlingen i Säffle är bara början, enligt företaget, som ser för sig en fortsatt expansion med liknande anläggningar i Sverige. FOTO: Premium Svensk Lax

  Anläggningen kommer att uppta 58 800 kvadratmeter industrimark och väntas ge hundratals arbetstillfällen, uppger företaget i ett pressmeddelande. Produktionskapaciteten blir 10 000 ton lax, motsvarande en femtedel av den svenska årskonsumtionen. Anläggningen bygger på en miljövänlig teknik där vattnet tas från kommunalt VA och renas i anläggningens eget reningsverk innan det går till det lokala reningsverket i Säffle.

  Investeringen uppgår till 2 miljarder kronor, och i en intervju med Dagens Industri säger styrelseordförande Per Lindberg, tidigare vd för Billerud Korsnäs, att de när tillstånden nu är klara ska gå ut brett i kapitalanskaffningsrundor. Andra kända namn i styrelsen är tidigare näringsministern Björn Rosengren, Pelle Törnberg, tidigare vd för MTG, samt Kaj Erik Relander, tidigare vd för Sonera.

  I styrelsen sitter också norske Roger Marøy, med en bakgrund inom norsk fiskodling. Enligt uppgifter i salmonbusiness.com håller han tillsammans med sin bror, Jonny Marøy, på att bygga en liknande anläggning för laxodling i Burela, Spanien, med en årskapacitet på 3 000 ton. Vd:n för Premium Svensk Lax, Sanja Miljevic, sitter också i styrelsen för Green Sea Harvest AB, dotterbolag till ett norskt företag som tillverkar husdjursfoder av biprodukter från landbaserad laxodling.

  Markarbetena i Säffle inleds i år och 2024 ska anläggningen vara klar för fullskalig produktion.

  Relaterade artiklar

  Till toppen