Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 oktober 2017

  Sådden snart klar i Skåne

  I Uppland och Sörmland liksom söderöver gav ett högtryck perfekt skördeväder i förra veckan och på de flesta håll är det mer eller mindre färdigtröskat.

  FOTO: Ann Lindén

  – Möjligtvis står något fält med lin och åkerbönor kvar men merparten är tröskat, säger Johan Lagerholm, ledamot i LRFs regionstyrelse i Sörmland.

  Här är också 60-70 procent av höstsådden avklarad. I vanliga fall brukar sådden vara avslutad första veckan i oktober men Johan Lagerholm tror att mer kan hinna sås under veckan om vädret blir stabilt.

  Uppkomsten av raps ser också fin ut så här långt.

  – Det regn som kommit och som förstört för andra grödor ser ut att ha gynnat rapsen, säger Johan Lagerholm.

  LÄS MER: Katastrofläge för spannmålen i norra Sverige

  Också i Värmland är det mesta av skörden inne och Christian Hidén, rådgivare på HS i Karlstad räknar med att under 10 procent av spannmålen står kvar i fält.

  – Senaste veckans väder gjorde underverk när det gällde att få in skörd, pressa halm och så höstvete. Av det som fortfarande står har det börjat gro i vissa fält och kvaliteterna har blivit förstörda. Det är stora värden som står på spel när maltkorn klassas ned och även grynhavren har i många fall tappat färgen och klarar inte kraven, säger han.

  I Skaraborg står 20 procent av spannmål kvar i skogsbygderna medan slätterna är skördade.

  – Man har börjat så höstvetet i slättbygden men det ser ut som att arealen kommer att bli mindre än planerat. I övrigt har det varit vete- och vårkornskördar över förväntan på nästan alla gårdar, säger David Flood, växtodlingsrådgivare på HS Skaraborg.

  LÄS MER: Rätt tid att tjäna pengar på halmen

  I Linköpingstrakten har vissa fält hunnit börja axgro och Anki Sjöberg, rådgivare på Lovangsgruppen, tror att det som ännu inte är skördat kommer att klassas ned.

  – Falltalen stack redan för ett par veckor sedan. Vi odlar en del brödsäd men den sista tiden har allt klassats ned till foder eller etanolproduktion, säger hon.

  I Skåne, gjorde förra veckans vackra väder susen för den återstående skörden. I Blekinge har mycket spannmål som grott i fält körts ned.

  – När det regnade som mest prioriterade många potatisen och gav upp spannmålen. Groddproblemen började också tidigare där än i Skåne, säger Fredrik Bodin, regionchef Syd på Lantmännen.

  PREMIUM: ”Drar undan mattan för odlare”

  Han bedömer att närmare 80 procent av arealen är höstsådd i Skåne.

  – Men vi räknar med att det går att så till 15 oktober. Det finns också de som sår in i november med gott resultat.

  Uppkomsten av raps har varit en besvikelse på många håll i Skåne och delar av det som såtts körs nu upp igen. Det var kyla under etableringsfasen som lett till att rapsen bara står och stampar.

  – Det har också varit problem med sniglar och insekter. Under en normal höst växer rapsen ifrån det. Men nu har det inte varit någon bra start och då kan det vara bättre att ta bort alltihop och prova någonting annat senare, säger Erik Wildt Persson på KLF.

  LÄS OCKSÅ: ”Vi får se hur det slutar”LÄS OCKSÅ: Storbrand på gård – 1300 grisar brann inneLÄS OCKSÅ: Majshack ödelagd av sabotörPREMIUM: Här är listan – så slår pickupskattenPREMIUM: Högt gödselpris stryper ekomarknadenPREMIUM: Avräkningen blev en kalldusch

  Relaterade artiklar

  Till toppen