Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juni 2018

  Sådden orsakade larm om skogsbrand

  Per Eriksson tog en kaffepaus efter att ha varit ute och sått åkern när det ovanliga inträffade. Plötsligt dundrade en brandbil och räddningstjänsten in med blåljusen på.

   Per Eriksson har en mjölkgård i Oviken, sydväst om Östersund. I går kväll fick han sig en riktig överraskning under arbetet med att så havre och ärter.
  Per Eriksson har en mjölkgård i Oviken, sydväst om Östersund. I går kväll fick han sig en riktig överraskning under arbetet med att så havre och ärter. FOTO: PRIVAT

  Den ovanligt torra och varma försommaren har fått konsekvenser av olika slag. För Per Eriksson, mjölkbonde i Oviken i Jämtland, ledde det till en smått ovanlig händelse på måndagskvällen. Han hade precis sått klart en åker vid 22.30-tiden och stärkte sig med en kopp kaffe innan han skulle ta itu med nästa åker när brandbilen och räddningstjänsten plötsligt dundrade in med blåljusen på. Den första tanken som for igenom Per Erikssons huvud var om det brann någonstans eller om det kunde vara dammet som hade orsakat larmet.

  – Jag hade nämligen aldrig varit med om att det hade dammat så ofantligt mycket som det gjorde när jag sådde igår, säger Per Eriksson.

  Och det visade sig vara dammet som var boven. Någon på andra sidan sjön, cirka en kilometer från Per Erikssons gård, hade förväxlat dammet med brandrök och larmat brandkåren om att en skogsbrand pågick.

  – Brandmännen skrattade och sa att jag hade orsakat ett storlarm. De fick väl vända hemåt och gå och lägga sig, säger Per Eriksson och skrattar.

  Men först fick de ringa och stoppa de brandbilar från två närliggande brandstationer som också var på väg i full fart mot Per Erikssons gård.

  – Jag vill i alla fall ge en stor eloge till brandkåren. Det är bra att veta att de är så duktiga och snabba på att komma ut. Det är ju väldigt torrt och varmt nu, så det hade varit väldigt allvarligt om det verkligen hade brunnit, säger Per Eriksson.

  Och tillägger att han inte är klar med sådden än, så nästa gång kanske han får varna brandkåren innan han sätter i gång.

  LÄS OCKSÅ: Höga brandrisken ovanlig för årstidenLÄS OCKSÅ: Inställda avverkningar efter larm om extrem torka

  Relaterade artiklar

  Till toppen