Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 oktober 2019

  Så vill partierna satsa på lantbruket 2020

  ATL har tittat på oppositionspartiernas budgetförslag för 2020 med fokus på jord- och skogsatsningar. Vissa har detaljerade förslag, medan andras är svepande.

   Flera partier har lagt förslag om satsningar på att bekämpa granbarkborren.
  Flera partier har lagt förslag om satsningar på att bekämpa granbarkborren. FOTO: Mikael Gustafsson/Naturfotograferna/TT

  Den rödgröna regeringen presenterade sin budget för 2020, som tagits fram i samarbete med Centerpartiet (C) och Liberalerna (L) inom ramen för januariavtalet, den 18 september. Som ATL tidigare berättat innehåller den bland annat satsningar på skydd av skog, 30 miljoner kronor per år till 2022 för bekämpning av granbarkborre samt ökat stöd till solceller.

  Torsdag 3 oktober var sista dag för oppositionspartierna att lämna in sina budgetmotioner. Moderaterna (M) föreslår att 10 miljoner avsätts till Skogsstyrelsen under nästa år till barkborrebekämpning. Det är 20 miljoner mindre än i regeringens förslag. Partiet vill däremot öka anslaget till Jordbruksverket med fem miljoner kronor, pengar som ska användas till att skapa en kommission som ska bidra till förenklade regler i de gröna näringarna.

  Vill öka anslaget till SLU

  M vill också ge 30 miljoner till Livsmedelsverket för att sänka avgifterna för köttkontroller samt öka anslaget till SLU med 8 miljoner per år till 2022. Syftet: få till fler platser på veterinär- och djursjukskötarutbildningarna. M föreslår också sänkt skatt på bensin och diesel med 1 krona per liter för att hjälpa bilberoende landsbygdsbor, hävdar partiet.

  Sverigedemokraterna (SD) nämner i stort sett inte jord- och skogsbruket i sin budgetmotion. SD föreslår dock sänkt skatt på bensin och diesel. Via subventioner vill partiet sänka dieselpriset med 1 krona per liter. SD säger dock nej till vad man kallar för ”miljöskadlig biodiesel”.

  ”Drivmedel baserade på jordbruksråvaror (…) bidrar till högre nettoutsläpp av växthusgaser”, hävdar partiet.

  Föreslår stärkt stöd för växtbaserad mat

  Vänsterpartiet (V) förslår investeringsstöd för klimatanpassade åtgärder inom jordbruket samt ett stärkt stöd för växtbaserad mat. Partiet vill också se ökad ersättning för betesmarker med särskilda värden och stärkt stöd till ekoodling.

  Som ATL tidigare berättat vill Kristdemokraterna (KD) satsa 100 miljoner per år på ett vildsvinspaket för att minska vildsvinsskadorna. Partiet vill även genom subventioner på 115 miljoner sänka dieselpriset med en 1 krona per liter. Detta för att ge svenska jordbrukare ”mer likvärdiga konkurrensvillkor”, heter det. KD vill också utreda ett stöd till helt fossilfria bönder, anslå 100 miljoner kronor per år till strukturkalkning av åkermark och avsätta 40 miljoner kronor till barkborrebekämpning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen